Ett pakaak i cyberrymden...
Höns, grönsaksland, bär och frukter.
När vi flyttade in i Hildingsbo var mycket i trädgården igenvuxet och bortglömt. År för år har vi tagit upp land, lokaliserat olika bärbuskar, hittat rabarberstånd och odlat allt fler grönsaker. Senaste året har vi kunnat skörda både på sommaren, hösten och tidig vinter. Direkt efter att tjälen släppt i mars kunde vi skörda övervintrade delikata Svartrötter och Jordärtskockor.
Jag har även blivit duktigare på att ta tillvara alla de frukter vi plockar på våra gamla träd. Ofta har dessa gamla äppelsorter mycket god lagringstid. Fruktmoser, inläggningar, torkade frukter och juicer har vi gjort.
Klassiska torpväxter
I Hildingsbos trädgård finns många klassiska gamla torpväxter som scilla, krokus, bondpion, gula liljor, primula, schersmin, praktlysing, syrener, daggkåpa, gulplister och mycket mycket mer. Bland köksväxterna finns ett fint gammalt hallonland som fortfarande ger god avkastning, jordgubbsplantor, rabarber, vinbär- och krusbärsbuskar, flera äppelträd och ett ståtligt päronträd. Och så klart krikon och Mälarplommon. Flera av äppelsorterna kan förvaras riktigt länge.
Vi trivs mycket bra med vår äldre uppvuxna trädgård. Här finns flera rumsbildningar, avgränsade av mjukt formade rabatter och en del av trädgården fokuserar på köksväxter. Sedan vi flyttade hit har vi väckt liv i den gamla delen med köksväxter, som höll på att bli förvildad äng. Här har vi idag två större avgränsade land med bland annat rotfrukter, men även lite hallon, blåbär och vinbär. Mellan kökslanden och vedboden har våra höns fått ett alldeles utmärkt läge att bo på!
Drömmar som genomförs
Känslan av att skörda sina egenodlade, ekologiska frukter, bär och grönsaker är överväldigande! Att få se hur vinterns skisser och drömmar under vårvintern tar form i trädgården, hur fröer gror och växer upp till kraftiga gröna plantor och så småningom blommar och ger frukt! Att en dag kunna vara självförsörjande på i alla fall grönsaker, frukt, bär och rotfrukter är en dröm!
Då handlar det inte bara om att kunna odla, utan lika mycket om att ta tillvara på och kunna förvara och använda det man skördar! Sommaren 2009 blev i varje fall ett delmål uppfyllt! Vi lagade till en måltid bestående av endast hemmaodlad nypotatis, dill, hackat ägg, morötter och majs, sallad och tomater, serverat med fisk fångad i den närbelägna gölen. Och så drack vi hemmagjord flädersaft till! Till dessert blev det blandade bär från trädgården!
Under hösten kunde vi avnjuta flera måltider gjorda på egenskördade palsternackor, svartrötter och potatis plockade vi upp fram tills frosten kom. Hösten 2009 satte jag tre sorters vitlök och den spännande luftlöken. Vårvintern 2009 har vi även genomfört vår allra första slakt av ungtuppar. Vi har alltså äntligen producerat vårt eget kött.
Det ihop med alla ägg vi får ger ett bra skjuts mot drömmen om att bli mer självförsörjande!
April 2013
I trädgården just nu.... har vi mest sandbadande hönor!
Eftersom vintern dröjt sig kvar otroligt länge i år, ligger vi lite efter, men ändå inte, för vi har införskaffat oss en jordfräs som underlättar vändandet av landen. Dags att skörda jordärtskockor, sent eller tidigt - beror på hur man ser det. I växthuset har jag höstsått vitlök som växer på fint. Inne i vårt hus står förodlingarna av gurka, tomater - låg och hög, purjo och jordmandel. Så småningom ska de ut i växthuset. Växthuset får sig nu en översyn, jag har tagit bort all fönsterkitt, målat samtliga fönsterbågar och håller nu på att sätta på nytt kitt. Sedan ska jag måla ett lager till. Tre trasiga rutor har jag också ersatt med nya hela!
Två sorters potatis ligger på förgroning och sättlök - gul och röd är införskaffat. När jorden så småningom rett till sig ska följande ner i jorden: Morot, palsternacka, svartrot, gräslök, dill, persilja, jordmandel, purjolök, den gula och röda sättlöken, sallat och squash. Jag har säkert glömt något! :)
Mars 2012
Våren är här och mer och mer tid behöver läggas i kökslanden och växthuset. Inne spirar småplantor av tomat och gurka, aubergin, kryddväxter och melon. I växthuset ger vår hemmabyggda soldrivna luftvärmare oss uppemot 30 grader dagtid. Nätterna är dock för kalla för att plantera ut något i växthuset ännu, men sköna vilostunder dagtid är toppen! Denna våren är det dags att måla om och kitta om växthusets fönster, något jag inte gjorde för två år sedan då vi byggde huset. Kitten är torr och sprucken och lossnar snabbt. Likaså den flagnade färgen ramlar enkelt av.
Odlingslådorna i växthuset har jag grävt ut och fyllt med halm och hästgödsel nerifrån gårdens stall. Nära och ekologiskt så klart! Jag tror att med lite bevattning och så värme blir jorden riktigt fin för årets växter. De övriga tre landet ska grävas klart, något jag inte hann med i höstas. Även här ska hästgödsel portioneras ut och ena komposten är dags att tömma ut och fördela i landen. På växthusets baksida har jag monterat en hängränna och placerat ut en stor regnvattentunna. Det är viktigt att ha vattnet nära så man slipper springa över hela trädgården med kannan. Framför växthuset ska jag anlägga en örtsäng. Jag tror att det kan bli riktigt fint och dra mycket bin och fjärilar till trädgården.
Oktober 2011
Prydnadspumporna trivdes fint i växthuset och slingrade sig ända upp till nocken.
Ute i ena kökslandet tronade stora självsådda pumpor uppemot 6-7 kg. Fröet kom ifrån hönshusets ströbädd. Pumporna sålde jag lagom till Halloween!
Vaxbönorna klarade sig fram tills första frostnatten, sedan fick hönsen och skogens fåglar festa på dem.
Tuppen var en fena på att dra ner de torkade bönskidorna, dela dem och bjuda sina damer på.
En av våra Svarthönor som kalasar i köksträdgården. Nu har hönsen fritt fram i landet efter att rotfrukterna skördats.
Purjolökarna trivs bra och varken höns eller klövdjur äter dem.
Höstvy över köksträdgården, hönshuset i bakgrunden.
De självsådda pumporna, som var hönsens påfund, blev till vackra dekorationer i trädgården. Sista stora skörden, sista gurkan tog vi in i oktober och en hel korg med tomater skördades och togs in för att mogna inne i värmen. Persiljan frös vi in, den vackra rödbetan kommer från Anders och Ulrika i Ottobo.
Juli 2011
Vintern och vårens ansträngningar i forma av vändgrävning, ihopsamling av gödsel från ängen, sådd, ogräsrensning börjar ge resultat. Det mesta växer på och vi har kunnat skörda lite smått och gott, som lök, ärtor, sallad, morötter, majrovor, gurka och potatis. Kryddväxter som basilika har jag torkat i omgångar och förvarar i tätslutande burkar i kryddskåpet. Dill och persilja ska jag frysa in, liksom ärtor.
Den röda vinbärsgelén är kokt och fyllde flera glasburkar. Även inlagda minitomater och syltlök väntar i kylen. En hel del vinbär hamnar i frysen för vinterns pajer och nyttiga smoothies. I år verkar det vara ett bär-år. Vi har mängder med stora fina hallon i tant Bertas gamla hallonland. Plantorna är över 30 år men trivs och frodas. I år ska vi även skörda hasselnötter och torka, hasselträden dignar av de hängande nötterna.
Potatisplantorna ger fin skörd, Maria är sorten vi provar i år. Smak och konsistens är utmärkt. Asterixen har stått i blom och den tar vi inte upp förrän i höst. Potatisen växer i den ströbädd som jag tog ut ur hönshuset i vintras. Ur ströbädden har det även grott lite havre och korn och en pumpakärna. Om några veckor torkar vi lök och flätar vitlöksflätor som ska hänga i köket. Vi ska göra i ordning ett av rummen i Mejeriet och förvara potatis, lök, morötter, äpplen och en och annan vinflaska.
Mangold med röda vackra stjälkar. Fortfarande små, men de har börjat sätta fart nu.
Purjolök på tillväxt!
Squash i varmbänk.
Svartkål - en gammal kulturväxt. Självklart provar jag på att odla den!
Prydnadspumpa. Inköpt som stickling på loppis. Har nu tagit över ett av hörnen i växthuset.
Växthuset med jordärtskockor och morötter i förgrunden.
Lite plats för blomster finns det allt. Krasse och även ringblomma.
April 2011
Nu är dagarna riktigt långa och ljusa och varenda ledig stund spenderas i trädgården med att gräva, så, ordningställa växthuset, klippa bort gamla perenner m.m. Hälften av odlingsytan är nu vändgrävd, jag har fått utomordentlig hjälp av mina hönor som ivrigt tittar på när spaden drivs ner i jorden och när den myllrande jordkokan vänds om. Genast är näbbarna där och slukar eländiga knäpparlarver. Det kan man kalla naturlig skadedjursbekämpning! Några persiljerötter, havrerot och nån jordärtskocka som gömt sig under vintern tittade också fram och det får väl kallas extra tidig skörd.
I växthuset har jag sått tidig drivsallat och täckt med fiberduk för att skydda mot låga nattemperaturer. 10 kg Asterix samt 5 kg Maria ligger på förgroning, om ca tre veckor ska de i jorden. Idag har jag även sått dill och persilja i en jättestor vacker zinkbalja. Inomhus växer gurka och tomater, basilika och purjo. I dagarna tänker jag så sommar- och vintermorötter och även gul lök. Sen åker fiberduken på för att skydda mot sprättande hönsfötter. Mina humleodlingar ska utökas lite och jag ska ordna med några långa störar åt dem. Rabarberna har börjat växa så smått och jag ser fram emot att få skörda de allra första späda stjälkarna.
Mars 2011
I mitten av mars började snön försvinna. Dagarna började bli milda medan nätterna var klara och kalla. Nu är det i princip barmark här och spaden har redan satts i jorden. Det soligaste landet har ingen tjäle, så där har jag börjat vändgräva, något som uteblev under hösten pga andra omständigheter. Det blir måånga kvadratmeter att vända, men strategin är att ta några få rader varje dag. Sakta men säkert går det framåt. Den nyvända jorden ser riktigt fin ut. Senare, strax före sådd, ska jag mylla ner lite av vår fina hönsgödsel.
Årets planering av odlingarna knåpade jag på under vintern, försöker tillämpa någon form av växelbruk.
Frösådden kom igång i mitten av mars, gurka, tomater x två sorter, basilika och purjolök. Nu tittar 3 av fyra tomatgroddar upp och en massa pyttesmå basilikor. Härligt! I dagarna ska jag införskaffa sättpotatis, det blir dubbelt upp av Asterixen och på sommarfronten får Rocket ge vika för något nytt, osäkert vad ännu.
I växthuset har jag spolat allt på insidan och skurat med såpa, härlig doft och klara rena glasrutor. I år kommer jag att få måla spröjs som en tok, men det får gå det med. Med solvärme och värme från vår solfångare har det flera dagar nu varit över 25 grader inne i växthuset. En av bänkarna är uppblandad med hästgödsel och håller på att värmas upp. Jag ska försöka mig på att så en tidig salltsort.
Februari 2011
Snön har legat djup i flera veckor och därför är utan tjäle. Flera rotfrukter klarar sig bra i jorden under vintern, som havrerot, svartrot och jordärtskocka. Även purjon har klarat sig fint under en skyddande fiberduk och sedan isolerande snötäcke. Det är bara att skotta undan snön, ta ett spadtag och skörda alldeles utmärkta grönsaker.
I växthuset har jag i dagarna börjat gräva ner brunnen hästgödsel utifrån Storängen, i ena bädden. Sedan täckte jag med ett lager halm och la sedan över fönsterbågar. Tanken är att både isolera ovanifrån och få gödseln att avge värme inifrån bädden. Vi får se hur det går! Hönsen har hållit till mycket i växthuset, här både sprätter de, badar i den torra jorden och bidrar med lite gödsel här och var.
Vår egenbyggda solfångare står och pumpar in varmluft in i växthuset. Häromdagen vid strålande solsken och 2 grader ute, drev fläkten in 39 gradig!!! luft till växthuset. Helt suveränt.
Första sommaren med växthuset
Oktobervy över Hildingsbo och växthuset. Till vänster syns jordärtskockor på rad.
En av fönsterhasparna fick bli hasp till växthusets dörr.
Min gröna djungel. Här är underbart att sitta och fika.
En kik in genom växthusfönstren. Min gamla avokadoplanta i förgrunden och sedan flera tomatplantor, paprika, sallad, kryddor osv.
Sommar.
Sommarbild inifrån växthuset med potatisrader i förgrunden och längst bort under duk växer purjo och majrovor.
Så här fint blev det med de utflyttade tomatplantorna. Ja, det var trångt inne i vårt hus där de stod innan..
I maj fyllde jag jordbäddarna och så kom dagen då jag kunde bära ut alla mina uppdrivna plantor och försiktigt plantera ut dem i den härliga jorden. Gott om utrymme fick plantorna, och gott om jord att sträcka ut rötterna i. Utanför växthuset syns det stora nyanlagda landet.
Maj 2010
Jaha, nu börjar det bli klart. Den fina gamla spegeldörren kom på plats och passar mycket bra in. De små specialtillskurna fönsterglasen upptill på gavlarna har också tagit plats. I dagsläget är det bara glasen ovanför dörren som ska skäras och sättas på plats. Sedan är det mindre jobb som smålister och målningsarbete kvar. Fantastiskt att snart ha nått målet! Det har tagit mycket mer tid att bygga växthuset än jag först trodde, därför har jag varit tvungen att flytta ut och plantera alla plantor som jag drivit upp inomhus. De höll på att bokstavligen växa ur huset!
Såhär fin utsikt ut genom växthuset har vi! Här är ett riktigt underbart läge att sitta och fika eller äta middag!
En titt in i växthuset från östra gaveln. Odlingsbäddarna är lite högre i bakkant och cirka 50 cm breda. Därför kan jag sätta flera växter i olika rader, tomatplantor i bakgrunden och medelhöga örter och låg sallad i framkant.
En titt in i det som nu börjar se ut som ett växthus.
Norra sidan på växthuset. Egentligen hade man kunnat göra norra väggen av plank, men då skulle vi gå miste om vår fantastiska utsikt över Storängen. Nu kan man se rakt igenom växthuset om man står i trädgården och likaså när man sitter inne i växthuset. Här har vi redan premiärsuttit och druckit te. Spanat ut genom de vackra gamla spröjsade fönsterbågarna och studerat dovhjortarna som uppehållit sig bara en 15-20 meter bort.
En titt in i huset - här ser man de fina odlingsbäddarna. Än så länge är de tomma, men snart fylls de av gurk- och tomatplantor, paprika, squash och sallad.
Östra gaveln har ett liggande fönster upptill som går att öppna som vädringsfönster. Gångjärnen sitter i ovankant, så fönstret är lätt att lämna på glänt om så behövs. Undertill har jag gjort så att två av fönsterbågarna är helt öppningsbara! På så vis kan jag lätt göra ett luftombyte med temperatursänkning i växthuset.
Takstolar resta och takplast fastskruvad. Nockbräda och vindskivor på plats. Fönsterbågarna har monterats utefter växthusets sidor. De liggande brädorna som syns inne i växthuset är de långa odlingslådorna.
April 2010
Stommen börjav växa fram. Det mesta virket köps in på den lokala sågen i Björkeryd! Under Påskhelgen jobbade vi med att bygga takstolar och få dessa på plats. Till taket har vi nu monterat korrugerad plast. Undan för undan kläs väggarna med de fina spröjsade fönsterrutorna!
Mars 2010
Jag har inte tid att vänta ut tjälen. Så jag skottade bort all snö som låg inom mina markeringar. Efter några dagars väntan och med solens strålars hjälp kunde jag börja gräva för plintarna.
Med "lokal barmark" kom plintarna på plats. Hörnstolparna har riktats för att stå rakt. Grundstommen som ligger närmast mark är impregnerad.
Februari 2010
Inköp av fina gamla spröjsade fönster! Här står de i carporten och väntar.
November 2009
De första uppmätningarna till växthusbygget! Mäta och spänna upp snören. Sedan kan man låta lite tid gå och känna sig för lite när det gäller storlek och placering på det tänkta växthuset. Mina mått på växthuset är 4,5 m gånger 2,8 m.
Oktober 2009
50 nya kvadratmeter nyplöjda! Norr om ska ett växthus byggas och längs hela östra sidan ska jag bygga en flätgärsgård för att få mer lä till odlingarna.
Juli 2009
Juni 2009
Maj 2009
Den första blasten har tittat fram i potatislandet. Rödlökens blast har satt fart och jag tycker mig ana att även jordärtskockorna har börjat gro! Gamla landet har blivit gödslat med en fantastiskt mylla från fjolårets varmkompost. Även vinbärsbuskarna och hallonplantorna fick sin beskärda del! Salladen har grott i drivbänken och tomatplantorna har fått flytta ut i odlingslådan på verandan. Resten av majsen, tomatplantorna, solrosorna och rödlöken håller på att avhärdas och står på verandan i väntan på att planteras ut vilken dag som helst! Stevian som står kvar på fönsterbänken har börjat skjuta i höjden. Jag planerar även att så de sista fröna i veckan, palsternacka, morot, grönkål och ärtor!
April 2009
Potatisen är satt i det nya landet. Rocket och Maria. Några jordärtskockor och rödlök fick också plats i det nya landet. Jordgubbsplantorna är ansade och revor borttagna. Landet ska gödslas. I drivbänken har jag satt några Rosenbönor, en rad med dill, morot och sallad. Inne på fönsterbrädor och bord väntar tomatplantor, majs, rödlök, Stevia och Solrosor på att få komma ut. Det börjar bli rätt så trångt! Bland fröpåsarna finns palsternacka, morot, ärtor, grönkål och sallad, men de får vänta ett tag till. En, i mina ögon för tidigt planterad, vintersquash har redan börjat blomma inne i köksfönstret!
Rabarberna börjar sätta fart, liksom vinbärs- och krusbärsbuskar. Även päron- och äppelträdens knoppar har börjat öppna sig.
Potatissättning 2008
Potatissättning 2009
Årets frösådd startade i slutet av februari med Stevia, Majs, Tomater och rödlök.
2009 års skörd
Potatis - Maria och Rocket - två goda tidiga sorter
Sallad & ärtor
Dill
Krusbär