Livet på Marielunds gård

2014

 

Det kom ett brev ifrån min fina vän Susanna.

"Mörk och snårig är sorgens väg du vandrar
Varför? Varför? Ledsamt klagar och klandrar

När stora ekar fallit fylls luften med damm
Ett myller av nära och kära sörjer vid dess stam

Dess stolta skugga har försvunnit för gott
Dock efterlämnat diverse frön och skott

De blir bärare av minnen viktiga framöver
De blir ljusen, som till slut mörkret tar över"

Jag saknar dig, älskade pappa.

 

 

 

2013

 

December

 

Vildsvinen är här. Och sedan blev det storm. Och snö. Och barmark med is på vägarna.

November

Grått, med enstaka soliga frostnupna dagar. Vackra morgnar med solstrålar som letar sig fram genom morgondiset. Nu har alla färgsprakande löv fallit av och träden är nakna. Nötskrikor härjar i trädgården och flockar av sidensvansar skränar förbi. Stenknäck och buskskvätta tittar förbi och koltrastarna smaskar i sig den sista av fallfrukten. Duvhöken har gjort ytterligare attacker mot våra frigående höns, hittills har alla höns klarat sig, men både Missispippi och Tallulah blev av med många fjädrar. Häromdagen såg vi en havsörn segla förbi.

Ett par frostnätter har fått oss att elda allt oftare, vi bär in ved och ut med aska. Askan hamnar i landen och vid hallonplantorna. Växthuset är ganska tomt, sånär som på mangold, örter, vintersallat och en och annan blommande ringblomma! Inför nästa års odlingssäsong bygger jag ett bågväxthus. Här ska jag odla så mycket tomater att vi klarar hela vårt årsbehov! Jag hoppas hinna marktäcka och göra en kompostlimpa över vintern. Jag har även funderingar på att köpa några ungdjur av kalkon för att slakta till nästkommande höst. Då kan vi få fint kalkonkött som vi med gott samvete kan äta.

 

Oktober

Oktober månad blev en fin skördemånad. Vi drunknade i äpplen. Maglemeräpplena blev till den godast musten - alldeles röd i färgen. Jag har plockat och plockat, fyra trälådor med uppradade äpplen ligger för vinterförvaring i Mejeriet.Några liter hemmagjord must ligger i frysboxen. I Mejeriet hänger även några säckar med potatis. Kvar i landet har vi fullt med rotfrukter av alla de slag, och så purjolökar så klart. I år har jag verkligen lyckats utöka säsongen, med spenat och vintersallat slipper vi handla mataffärens importerade alternativ. även mangolden inne i växthuset är fortfarande fin att plocka och fräsa på spisen. Några av de allra sista tomaterna ligger inne i köket, de är så små så jag tänker ta fröna till nästa års utsäde. Kan jag kapa kostnaden för inköpet av årets fröer blir jag glad! Dillfrön, koriander, pumpakärnor, bönor och harocoverts finns torkade som ska bli till utsäde.

I hönshuset är det lugnt. Årets tre kycklingar är nu unga vuxna och kommer att få bo kvar, de blir en utmärkt föryngring av flocken. Ungtuppen har börjat få till ett kraftigare gal. Ett och annat ägg värps fortfarande.

September

Nu skymmer det tidigt på kvällarna, vi tänder ljus och har så smått börjat elda för att värma vårt gamla hus. Golven börjar bli kalla och raggsockor och inneskor har tagits fram. På kvällningen dansar dimslöjorna in över Storängen och ute är luften frsisk och klar med en doft av vedrök.

September har bjudit på både sensommarvarma soliga dagar och kyliga nätter med temperaturer ner på två plusgrader. Denna månad är den stora skördemånaden för oss. Årets jobb har gett fantastisk utdelning och vi skördar dagligen till våra maträtter. Vilken lyx och rikedom det är att hoppa i stövlarna, kila ut i växthuset och hämta tomat, gurka, mangold eller nån ört, passera kökslandet och ta upp potatis, morot, palsternacka, rödbeta, svartrot eller purjolök. På väg in kniper man en lök som hänger på tork under verandans takfot. Svartrot och jordärtskockor får stå kvar i landet även under vintern. I trädgården är det dags att plocka äpplen för vinterförvaring. Idag har jag fyllt torken med tunna skivor av våra Maglemeräpplen, de blir underbart goda. Efter nattens låga temperatur har jag nu skördat de sista tomaterna för att låta de eftermogna i köket. På squashplantorna finns fortfarande någon enstaka liten squash, men de övriga är uppätna eller infrysta. Jag tog även in en famn med haricoverts.

Vi har blivit duktiga på att äta mer vegetariskt. Pajer med söta rödbetor, ugnsrostade rotfrukter, sallader, äppelkakor, fruktsallader, soppor... Och så har vi våra fina Svarthöns som värper de sötaste godaste äggen. Det enda kött vi handlar i affären är fisk. Kyckling har vi slutat äta, för jag har inte hittat något som känns tillräckligt etiskt och moraliskt bra att köpa. Våra egna höns har så låg vikt, men en eller annan ungtupp har vi slaktat. Kanske skulle man föda upp kalkon? Nötkött köper vi lokalt från en småskalig gård med frigående, ekologiska kravdjur. Varje halvår köper vi en kvarts kviga med hängmörat och fantastiskt mört kött.

I år har jag i augusti sått vintersallat, spenat, sallatssenap, asiatiska kålväxter och rättika. De tre förstnämnda frodas och förhoppningsvis slipper vi köpa tråkig sallat i butik på ett bra tag. I helgen tog jag upp den mesta av potatisen, fina ljusröda asterix som ska smaka gott under höst och vinter. Hönsen fick hjälpa till, de var överlyckliga över att äntligen ha fått tillgång till en del av kökslandet igen.

Årets fokus blir att ta tillvara, förvara och nyttja så mycket som möjligt av odlingarna. Jag ska även försöka driva upp så mycket av vintersallaten och spenaten så vi blir självförsörjande på denna även under vintern. Jag har också börjat ta tillvara på fröer och utsäde inför nästa år. Dill- och korianderfröer hänger på tork inne. Koriandern ska jag ha i bröd och matlagning.

Snart är det även dags att skörda årets experimentväxt - jordmandeln. Rotknölarna ska skördas och rostas i honung och kan sedan ätas i musli. Spännande!

I hönsgården råder harmoni, vår nya tupp ifrån Skåne har blivit far. Vi har tre kaxiga ungdjur, två hönor och en tupp som på tonårshönsvis gnisslar och kaxar med varandra. Tuppen har visat stor omsorg och respekt för de små som från dag ett fått växa upp ihop med övriga flocken.

 

 

Juni

Så har vi den underbara sommaren här, skogen grönskar och ängen blommar. Naturen är som en enda stor barnkammare med djur och fåglar som dagarna i ända samlar mat till sina ungar. Bakom gamla Mejeriet håller ett rådjur till med sina små ljusprickiga kid. I holkar och träd piper det och vår katt Boris spanar nyfiket. I vårt gamla päronträd finns det två boplatser där blåmes och stare huserar. Stararna har arbetat flitigt med matandet av sina små. Snart flygfärdiga kikade de små starungarna ut ur boplatsens öppning, ivrigt väntandes på mer mat. En dag hörde vi hur ungarna inne i boet flaxade och tränade sina vingar. Dagen efter var de alla utflyttade och boet tomt. Lite tomt är det allt utan starföräldrarnas varningsläte och ungarnas giriga skrikande. Men mamma och pappa stare har uppenbarligen klarat årets häckning väl.

Med sommarvärmen kom våra syrener i blom och under någon vecka doftade hela vår trädgård av de lila och vita blomklasarna. Nu blommar nyponrosen och irisarna och schersminen är full av knoppar. Vi hoppas på ett bra fruktår med stor skörd av äppel och päron. Om någon vecka är det dags att plocka fläderblommor och koka saft. Rabarber har vi redan avnjutit tillsammans med vanilj och grädde. Ljuva sommartid.

Växthuset är fyllt med prunkande gurkplantor, tomater, kiwi, vitlök, jordmandel, mangold, sallad och jordgubbar. Vid ingången växer pepparmynta, basilika, dragon, persilja och gräslök. Dill, koriander och pumpor fyller tomrummen i odlingsbänkarna. Luktärter, gröna ärter och ringblommor sådde jag för några dagar sedan så vi får lite blomsterprakt med. Ute i stora landet spirar rader utav rödbetor, purjolök, svartrot, lök, morot och palsternacka. Några rader med potatis närmast växthuset. Squashen har en egen stor odlingslåda mot husväggen. Ett gäng med stadiga solrosor uppdragna i växthuset ska nu planteras ut i trädgården.

Hönshuset är storstädat. Skurat och nymålat lyser väggar och tak vita. Lite ommöblering utav reden ska förhoppningsvis locka våra Svarthöns till att vilja ruva i år med. Vår nya tupp från skånska gården Himmavi gör ett storartat jobb och hönorna är glada i honom. Flera timmar om dagen spankulerar de omkring i vår frodiga trädgård, undersöker vår veranda, sprätter i bokskogen och badar i rosenrabatten. Lyckliga hönor som ger oss de godaste äggen.

Myggnätet är uppsatta för fönstren som för jämnan står öppna och släpper in de ljuva ljuden av spelande näktergal och skrik från kattugglan. Ibland hör vi hur råbocken skäller bortifrån gölen. Eller hur det rytmiskt klapprar från de förbipasserande hästarna. Sova för öppet fönster. Höra hur den svaga brisen susar i den gyllengröna bokskogen. Nätter som aldrig mörknar. Fladdermöss som samlar insekter i luften runt vårt hus. Ljumma kvällspromenader ner till gården för att hämta hem vår underbara katt Boris som lycklig patrullerar stallar och ängar. Myggbett och solbrända axlar. Sommar.

Ljuva sommar.

 

 

 

Maj

Våren är här, hjortar, harar och starar. Glada djungelhönor och en snok.

April

 

Vintern är riktigt utdragen i år och vi har fortfarande snö här, visserligen har solen orkat smälta bort det mesta av den nu. Fortfarande ingen ny grönska. det torra fjolårsgräset är allenarådande. Halva grönsakslandet har vi lyckats fräsa upp, resten är ännu fruset. Förberedelserna i växthuset går framåt, hela insidan är nu skurat med såpvatten. Två nya glasrutor ska beställas och nytt fönsterkitt ska på. Baksidan av växthuset ska även målas. Inne i växthusets bäddar växer vitlök, en övervintrad persilja och lite mynta. Inne i vårt vardagsrum spirar späda gurk- och tomatplantor, allt har grott och växer fint.

Hönsen är särskilt glada över att det börjar bli barmark, de älskar att bada i jorden vid verandan eller i växthuset. De får vara fria ute så ofta det går, flera dagar i veckan. Om några veckor är det dags att storstäda även hönsens hus, allt ska ut, skrubbas och väggarna ska målas om.

Jag ska bygga två holkar till tornseglare, eftersom vårt tak lades om förra sommaren behöver de nya alternativa boplatser. Jag hoppas verkligen att de vill slå sig ner här igen, för deras svischande flygturer genom trädgården hör verkligen sommaren till.

 

 

 

 

Jag njuter av att vinterns tid är på upphällningen och att våren sakta, sakta, men säkert visar sig lite, om än något blygt i år. Ljuset har återvänt, både ute och i min själ. Inne har gurka, purjo och tomatfrön grott och tittar försiktigt fram ur sina varma jordbäddar. Ute håller snön på att smälta bort, vintergäcken blommar tappert nedanför verandan och hönsen är ute nästan dagligen i trädgården och badar i den torra jorden närmast husväggen. De flesta av hönorna har kommit igång med sitt värpande och vi njuter av att äta deras delikata ägg. Den sista ungtuppen flyttade för några veckor sedan till egna fruar, något som vår gamla Stortupp glädjs över.

I förråden finns lite av vår egna potatis kvar och någon burk med vinbärsgelé. Även veden håller på att ta slut. Jag hoppas på ett bra odlingsår detta år med mycket frukt och bär. I landen blir det som vanligt mest rotfrukter som palsternacka, morot och svartrot, men även purjolök, gul lök, vitlök och nyheten jordmandel. Inne i växthuset blir det gurka, tomater, squash, mangold och bladsallat. Lite kryddväxter i ett hörn. Och så klart potatis, sommar och vintersorter.

Nu ska jag njuta av allt härligt utomhusarbete i trädgården och komma ihåg att det är vägen och inte bara målet som är viktigt!

 

2012

 

Oktober

 

Livet är som en slingrande väg, som inte alltid leder rakt fram utan svänger än hit och än dit och ibland slinker man ner i diket. De senaste månaderna har jag funderat mycket över livet. Livet går inte alltid spikrätt framåt som man kanske tror att det ska göra, jag har fått lära mig att livet inte kan vara en lång raksträcka i hög hastighet. Då gör det mest ont när man faller. Att falla det är en naturlig del av livet, vi faller alla, men olika ofta och olika hårt. Vissa landar väl och vissa mer illa. En del behöver mer tid för att återhämta sig medan andra rusar vidare.

Jag håller på att lära mig att leva livet lite långsammare, att vara mer i nuet och uppmärksam på hur jag mår. Att inte leva i så hög hastighet, utan att sakta ner och få tillfälle att lägga märke till allt vackert omkring oss. Vackert såsom de åldriga mossbevuxna stenmurarna som tätt och tryggt omsluter den slingriga gamla vägen. Som hur morgonens svaga solstrålar söker sig ner genom gulnade lövträd och den disiga friska luften. Som hur hönorna på morgonen ivrigt och fulla av förväntningar möter en ny dag när jag släpper ut dem.

Att vara observant på nuet och på små, men betydelsefulla detaljer i livet får oss att slå av på takten lite grann och vara mer närvarande i livet. Att stanna upp och reflektera över livet istället för att med hög puls och osunda stressnivåer leva livet i hög hastighet och inte lägga märke till allt det vackra omkring oss. När man faller får man lära sig att pröva igen. I lugnare takt denna gång. Snart lär man sig att det är tillåtet att falla, att det gör ont men läker, och trots att man sänker farten så går livet framåt. Vi måste bara lära oss att se det.

 

 

Juni

Juni kom med enstaka varmare dagar. Rabarber och blommande syrener och schersmin fyller trädgården. Åtta kycklingar piper nu omkring mellan stora hönsfötter i hönsgården. De blir allt tuffare för var dag som går, men protesterar fortfarande högljutt när man lyfter upp dem. Men efter nån sekund lugnar de sig och sitter lugnt kvar i handen. Ytterligare en höna ligger på ägg och vi väntar ännu en kläckning i dagarna.

I landen växer potatis, både asterix, sparris, rocket, gul mandel och en polsk sort som jag fick av en granne. Morötter, purjo och rotpersilja gömmer sig fortfarande under duk. Den gula löken växer på fint. I växthuset har gurk- och tomatplantor aklimatiserat sig efter lite kallare nätter. Enstaka gurkor har vi redan skördat. Squash och pumpor är sent sådda men jag hoppas att de snart ska sätta fart. Den nya örtbädden med gräslök, dill, persilja och koriander har blivit ordentligt angripna av sniglar, tyvärr verkar det vara rekordmycket sniglar i år. Lite basilika, oregano och timjan har jag sått i krukor på verandan och dessa växer och frodas. På verandan står även några tomatplantor och psysalis, säkrade från snigeleländet. Under några intensiva dagar vändes vår vardag upp och ner när huset vi hyr skulle få nytt tak, men nu ligger det nya taket på plats och ska hålla i flera decennier. I dagarna ska även veden in under tak, denna har torkat fint på vår soliga vändplan ända sedan i april.

 

Maj

 

Maj passerade i ett högt tempo. Våra lånefår ankom tidigt i maj och under några veckor föddes omkring 25 lamm på Storängen. Lammen har vi sedan fått följa från de ostadiga första stegen, till att de upptäcker varandra och blir allt säkrare på klövarna. Vi har fått se dem varje kväll leka tafatt över stock och sten, och höra deras ljusa bräkande rop efter sina mammor när de under lekens språng kommit ifrån varandra. I hönshuset signalerade två hönor tidigt att de minsann skulle ruva i år! En heldag ägnades åt att storstäda och sanera hönshuset, måla och fylla med nytt strö. Det underlättar att ha detta gjort innan ruvning och kläckning sker. I växthuset kom grönskan igång sent i år då tiden helt enkelt inte räckt till. Tomater och gurkor som vanligt, men även aubergine, psysalis och lite annat smått och gott.

 

 

April

Nu är det vår!

Hönsen har nya fina svarta fjädrar och katten Boris fäller vinterpäls så det står härliga till! Ute i trädgården inventeras och kontrolleras holkar, paddorna kommer fram om kvällarna, fladdermössen ger sig ut på luftakrobatiska turer och jag har jord under naglarna. Med andra ord är allt som det ska och som det bör vara! Lediga stunder förbereder jag kökslanden och växthuset inför årets odlingssäsong medan hönsen pilar kring i trädgården. Fröodlingarna går lite sakta, men bättre det än att tomat- och gurkplantor ränner iväg för fort! Jag skördade jordärtskockor för en tid sedan, kring 30 kg tog jag upp och en del av det sålde jag inne på Karlskronas torg, en bister kall lördagsmorgon i mars månad. Många glada stadsbor inhandlade färska ekologiska närodlade skockor! Kvar har jag till årets utsäde och mer därtill!

Häromdagen fylldes vår vändplan med tolv kubikmeter ny björkved! Ett vårtecken om något! Här får den ligga och torka för sol och vind fram till i sommar! Verandan är vårstädad och på loppis fyndade jag ett slitet och skadad gammalt skrivbord i rokokostil. Det står nu slitet och vackert på verandan ihop med en blå pinnstol. En riktigt läcker fikaplats blev det! Inomhus har jag renoverat vår hall, trist beige-grå färg ersatte jag med en fin ljus skogsgrön som kombinerat med vit pärlspont blev riktigt vackert. Hatthyllan är utbytt mot en nygammal som jag tog ner till min målarverkstad och gjorde om i lantlig shabby chic stil. Nu är hallen riktigt ljus och välkomnande! Nu ligger istället fokus på trädgården. Växthuset ska målas om, fönsterkittet bytas ut och två glasrutor ersättas. Just nu håller jag på med att gräva om odlingssängarna och har fyllt dem med fin hästgödsel nerifrån gårdens stall. På dagarna stiger temperaturen inne i växthuset till mellan 20 och 30 sköna grader. Blåsiga dagar passar perfekt att krypa ihop i den knarriga korgstolen i växthuset med fika.

På kvällarna värker det i kroppen av dagens ansträngningar och om kinderna hettar det efter solens strålar. Ibland tar vi en cykeltur uppmot Målatorp, lyssnar till spelande koltrast och rödhake och ser solen går ner bakom grantopparna. På hemvägen ser vi en och annan dovhjort betandes ute på de stora ängarna. Här och var är det bökat utav vildsvinen. Vårt korp-par flyger hastigt och knorrande över våra huvuden, jag tror att de redan byggt klart sitt bo, för det var flera veckor sedan jag såg dem flyga häröver med näbbarna fulla med pinnar och kvistar. Klara och lite kalla kvällar när vi går ut för att fylla vedkorgen, lyser en stark nymåne bland tusentals stjärnor. Bortifrån gölen hoar ugglorna till varandra. Nu är det vår!

 

Mars

 

Efter några få veckor med snö och kalla nordostvindar kom våren. Milda västvindar gick hårt åt snön och solens varma strålar smälte marken bar. Upptorkande vägar, ljusare morgnar och kvällar, fågelsång och ystra vårglada hönor. Inne har alla pelargoner fått ny jord, sålådorna är på plats och frön sådda. Sallad- och gurkfrö har redan tittat fram med gröna späda groddar. Utanför verandan blommar vintergäcken och i rabatterna tittar blad från tulpan, skilla och påskliljor upp. Hönsen pilar om dagarna omkring i trädgården, badar i den torra jorden närmast verandan och ligger i solen och riktigt njuter. Njuter gör även vi, flera fikastunder har redan avnjutits på verandan och idag eldade vi ris och åt lunch utomhus. På Storängen är nässelskotten späda och nästa helg gör vi nässelsoppa med ägghalvor. Hönsen har börjat värpa och nu hoppas jag på många kycklingar i vår och sommar.

Även vår katt Boris njuter av varmare dagar och torra marker att jaga möss och sork på. Finns det en torr plätt med jord eller sand så tar han tillfället i akt och rullar sig i det. Boris gör oss ofta sällskap i växthuset, ligger på bordet och spanar ut över ängen. Ibland följer även hönsen med in i växthuset, sprätter och badar allt vad de kan.

I år ska jag odla miniaubergin, kapkrusbär och tomat på verandan. I växthuset blir det två sorters tomater, gurka, squash, den ryska vattenmelonen "Moon and stars", sallad, krasse och nån pumpa. Kryddörterna ska få en egen odlingssäng utanför växthusets södra långsida. I landen blir det potatis, gullök, piplök, röd lök, purjolök, två sorters morötter, persiljerot, pumpor, palsternacka och mangold. Nu väntar jag bara på att tjälen ska släppa så jag kan jobba vidare med landen.

 

Februari

 

Vintern har kommit. Två decimeter snö, snörök och nätter kallare än - 15 grader. Frusna vattenledningar. En alltmer tom vedbod och höns som drar sig för att gå ut. Bara katten Boris slinker ut oavsett väder. Inne har vi svårt att hålla värmen med riktigt kalla morgnar. Men en och annan dag med dagsmeja, med drippdroppande från taken och med en sol som faktiskt värmer lite, lite grann ackompanjerat av talgoxarnas glada vårsång får oss att känna att våren närmar sig. Vid dagens datum, 11, är det ljust fram emot femtiden. Slipper vi bara den kalla nordostvinden så dämpas kylan något. Här planeras för fullt för vårens odlingar, ett stort antal fröpåsar ligger på skänken och väntar på rätt tillfälle. Inne i växthuset var det idag hela åtta grader varmt och vår hembyggda sol-luftfångare blåste in 40-gradig varmluft. Läge för en avkopplande stund sittandes i den gamla korgstolen i värmen och solen och med ystra glada höns på sprättande äventyr i växthusets torra barmark.

 

 

Januari

Så har ännu ett nytt år inletts och vi lägger ytterligare ett fantastiskt år bakom oss. Julhelgen firades med barmark och för årstiden höga temperaturer. Hela familjen på plats hemma hos oss, dukat långbord och julklappatr till barnen. Till nyår kom kylan. Termometern har visat ner mot - 20 grader, isrosor täckte fönsterglaset i lilla hallen och inne var morgontemperaturen blygsamma 13 grader. Under slutet av januari kom snön och turerna till vedboden var allt tätare. Fjolårets inköp av 15 kubikmeter ved kommer att ta slut i vår, förhoppningsvis räcker den mars månad ut. I takt med att dagarna gått har ljuset snabbt börjat vända åter. Ett och annat ägg har värpts av en galen vårdrömmande höna. Vinterns jakter som tar plats här på gården har inte gett mycket utdelning. Förra vintern strök nog många rådjur med och hjortarna har nästan inte alls visat sig i år.

Fjolårets skörd av lök och potatis är nu slut, så det blir till att odla större mängd i år. Morötter har vi kvar i mejeriet. Sista purjolöken klippte vi ner förra veckan. Oroväckande är att en mullvad flyttat hit och tagit en del av trädgården i besittning. Stora högar och många i antal. Än har jag inte lyckats bli av med den. Dagarna tillbringas med arbete hemifrån eller ifrån mejeriet, med jämna avbrott för att ta in mer ved och slänga in i kökspannan.

 

 

2011

 

December

December kom med mörker, storm och fällda träd. Första adventshelgen drog en rejäl storm fram med brölande ilskna vindbyar i orkanstyrka. Ett dygn utan ström blev det tydligt att göromålen fick ta paus när skymningen föll. Istället tillbringade vi flera timmar med att läsa i skenet av levande ljus. Så tyst och stilla var det i huset. Det var lätt att tänka sig tillbaka hundra år i tiden, samma plats och samma tystnad, vi delar samma mörker som husets första inneboende gjorde. Vi promenerar på samma grusvägar, ser samma matkällare i skogsbrynet skymta i fullmånens sken, vi hämtar ved i samma bod och hämtar dagligen ägg ifrån våra högt värderade hönor.

Dygnet utan ström bjöd på en äkthet, en närhet till livet och en koppling mellan då och nu. Något inom mig njuter av livet så nära skog och djur. Även om vi bor och lever modernt så är vårt liv milsvida från många i vår omgivning. Tänk att varje kväll få se himlavalvet med sina tusentals stjärnor, utan att gatulyktor och upptända reklamskyltar förstör det naturliga mörkret. Att få vandra på grusvägar täckta med fin vit snö, utan grått förorenat saltslask. Här korsas vägen av avtryck av klövar, tassar och sparkmedar. Här är vårt gamla hus kallt när vi kommer hem och blir inte varmt förrän vi fått slita med ved och stickor. När värmen efter ett tag spridit sig i alla rum är det för att vi fick jobba och belåtenheten inombords sprider sig.

Vi lagar de finaste måltider med egna råvaror, härodlade och giftfria. Alla timmar av slit i kökslanden betalar sig. Vi har de godaste äggen med de gulaste gulorna från glada naturligt levande hönor. Under vinterns mörkaste månader vilar hönsen från värpandet och när ljuset återvänder framemot vårvintern är glädjen stor när årets första ägg ligger i redet. Att vara utan något, att inte ha fullständig tillgång till precis allt och lite till, är en nyttig lärdom. Med avsaknad kommer längtan som bygger upp hopp och slutligen lycka när till exempel första ägget värpts, eller första egna potatisen avnjöts. Nu njuter vi av vår egna vinterpotatis och våra fantastiska morötter. Purjo och mangold står vackert kvar i landet, liksom rotfrukter som palsternacka och haverot. Höstens milda väder har ännu inte fått ge vika för nordvindar och kyla. Enstaka morgnar med frost varvas med halvklara dagar där mörka moln jagar fram över den stålgrå himlen. Solen står nästan så lågt det är möjligt, men hon kommer snart tillbaka och då finns vi här för att hälsa henne åter.

 

November

Värmen dröjer sig envist kvar och ute flyger både fladdermöss och nattfjärilar och små flygfän dras till våra fönster, lockade av lampornas sken. Mörkt har det blivit, mörket kommer alltid, även om sol och milda dagar minner oss mer om september än om november. Lönnarnas gula löv och bokarnas roströda klädnad föll för en vecka sedan, grusvägen genom gården täcktes fort av torra färgstarka löv som rasslade kring fötterna. På kort tid har landskapet förändrats med nakna trädkronor som omges av en tung grå dimma. Genom luften hörs fågelsträcken passera söderut för varmare dagar. Trädgården genomsöks av talgoxar, blåmesar och nötväckor som plockar de sista insekterna i fruktträden, i tomma holkar och på bodväggen.

Våra sommarfår har flyttat, grindarna till hagen stor öppna och inte ett bräkande hörs. Kanske får vi träffa Elsa och Ylva nästa vår igen, med nya små lamm. Årets kycklingar har flyttat ut, flocken består nu av sex höns och en tupp. Hönsen har numera tillträde till köksträdgården, vilket är riktigt populärt. Här sprätter de bland kvarglömda morötter, torkade ärtskidor och pickar glatt i sig blad från svartkålen. Men vi får vara på vår vakt, för under gårdagen hade vi besök av en ståtlig räv mitt på dagen.

Bland de vilda djuren har vi även sett en mindre grupp med dovhjortar ledda av en stor bock. Härommorgonen fick vi besök av hästar som nöjt mumsade i sig fallfrukt i trädgården, Boris var mindre glad för de stora besökarna.

I trädgården har fruktträden fällt sina löv, de ligger nu som en matta undertill, kvar sitter enstaka äpplen, svarta av frost. Den sista prydnadspumpan börjar ge vika för nattens låga temperatur. Växthusen är tömt, tomatplantor nedklippta och de gröna tomaterna mognar efterhand i vårt kök. Ett ensamt smultron i ena odlingsbänken lyser svagt rött och krassen i växthuset står fortfarande i blom. Mangold, purjolök och vitlök står kvar i landets ena ände. I den andra änden har jag börjat årets höstgrävning. Planen är att höstså morötter och något mer. Närmast växthuset ska det bli kryddörter i en upphöjd bädd. Än dröjer det några veckor tills jag sätter mig och skissar på nästa års odlingsplaner och kring jul kommer nästa års frökatalog. Fröer ifrån krasse, ärtor, squash, tomater och ringblommor har jag samlat och ska spara till nästa vår. Även den sista pumpans frö ska bli till nästa års utsäde.

 

 

Oktober

Höstens mörker är här och dagarna är märkbart kortare. Hönsen intar nattpinnen redan vid sextiden på kvällen och numera värper de bara något enstaka ägg då och då. Vår katt Boris börjar få sin långa vinterpäls, regniga dagar håller han sig gärna inne och sover där det är varmt. Än så länge är de mörka kvällarna mysiga, med en och annan tänd ljuslykta i trädgården och med små fönsterlampor tända i varje rum. Inne har jag dekorerat med hagtornskvistar med röda vackra bär. Ute pryder våra stora pumpor trappan, växthuset och trädgårdsbordet. De lyser starkt orange i höstsolen. I mina rostiga hinkar och gamla emaljkärl har jag planterat ljung, prydnadskål och varmgul krysantemum. I trädgården finns mycket kvar att skörda, snart ska vi ha vår traditionella potatisplockardag, då tar vi även upp vintermorötterna. Vi tänder en brasa i eldkorgen och njuter av varm soppa gjort på våra egna grönsaker. Sedan bär vi ner potatis och morötter för vinterförvaring i mejeriet.

Mangold, purjo, palsternacka och havrerot får alla stå kvar i landet. Jordärtskockorna kommer jag att skörda och ha till försäljning, det ser ut att bli en rekordskörd i år. I växthuset har jag placerat ett secondhand fynd, en riktigt mysig gammal korgstol. Här sitter jag med mitt te, under yviga tomatplantor, bland halvvuxna gurkor och prydnadspumpor och njuter. Jag njuter av att livet är så fantastiskt, av allt slit och jobb som jag nu får skörda frukterna av. I mitt egenbyggda växthus, intill min härliga köksträdgård , som tenderar att bre ut sig mer och mer för varje år. Sträcker ut armen och plockar en perfekt röd tomat. Genom de gamla spröjsade fönstrena ser jag hur tackorna betar ute på Storängen. På den klarblåa himmeln brådskar två stora korpar förbi. Under våra knotiga fruktträd ligger mogen fallfrukt som hönsen kalasar på.

 

Ute doftar det av trä efter att en del av granskogen gallrats. I bokskogen skimrar löven i gult och orange. Lönnarna nere vid Smedjan och Mejeriet ser ut att stå i brand och från den väldiga kastanjen faller de blanka bruna frukterna hårt till marken. Blåsiga dagar faller de torra löven och dansar fram mellan stallarna och magasinet. Hästarna har flyttat ner till hagarna nere på gården och ljudet från deras ystra gnägganden förstärker känslan av paradiset. Våra lånefår har vuxit till sig och fått riktigt lång ull som man kan gosa ner fingrarna i. Lycka är att sitta hos fåren och kela med dem, de älskar att bli kliade på ryggen och viftar glatt på sina svansar. Elsas minsting Kotten kan lyckligtvis inte längre rymma genom stängslet.

Ute i skogen går vi fortfarande långa promenader och plockar svamp. Fortfarande finns stora mängder av trattkantareller att plocka med sig hem, men vi börjar bli nöjda då vi har flera burkar fyllda med torkad svamp inför vintern. Då jakten har börjat här i skogarna blir skogspromenaderna genast färre. Trots att oktober kommit ser vi fortfarande fladdermöss som flyger i skymningen, fjärilar som håller sig vid fallfrukten eller som sitter i solen på husväggen och värmer sig. Men framåt kvällningen sveper kall luft in över Storängen och strax breder vita dimstråk ut sig. Snart mörknar himlen och vi kan i tystnaden skåda tusentals stjärnor på himlavalvet.

 

September

September är en av mina favoritmånader! Nu är naturens skafferi överfullt med olika frukter, nötter och svamp och nu är det även som mest att skörda i köksträdgården. Dagarna är lite svalare och luften är frisk och klar. Det är mysigt att behöva ta på sig en varm tröja eller schal vid sjutiden på morgonen när jag släpper ut hönsen och tar en promenad förbi fårhagen och hämtar dagens tidning. Oftast möts jag av våra söta får som glatt bräker och springer mig till mötes, lammen med sina lite ljusare stämmor och gamla Elsa med sin genomträngande lite spruckna stämma.

Är det en ruggig regnig dag tänder vi en eld och doften av skorstensröken som ju hör hösten till luktar härligt! Det tar inte lång stund förrän värmen stiger från elementen och sprider sig. Fårskinnstofflorna är framplockade för golven är redan lite kalla. Från päronträdet faller med jämna mellanrum fina grågröna frukter. Päronen och även äpplen skivar vi och torkar, de blir utmärkta som nyttigt snacks under vintern. Vi har även torkat svamp, Trattkantarell och Svart Trumpetsvamp. De gula kantarellerna lägger vi i stekjärnet direkt.

På middagsbordet serverar vi riktigt mycket av vårt egenodlade. Vi har finfin sommarpotatis kvar, mängder med morötter, mangold, överflöd av squash, tomater och en och annan gurka. Våra gula vaxbönor är skördeklara vilken dag som helst nu. Hönsens självsådda pumpa växer på så det knakar i den gamla ströbädden, som jag mockade ut ur hönshuset i vintras. Det kommer att bli gott om pumpor att dekorera med i höst!

Löken är redan upplockat och ligger på tork. Nästa steg i tillvaratagandet blir att ordna vinterförvaringen för potatis och morötter. Palsternackor, purjo och jordärtskockor får vara kvar i jorden. I hönsflocken har de sju små kycklingarna beblandat sig med de vuxna, ibland får de en tillrättavisning av tuppen, men oftast är de fräcka och drar sig inte för att tränga sig förbi vuxna näbbar och tjuriga hönor för att plocka åt sig godsaker som jag serverar dem. Deras små fjädrar har vuxit ut och ersatt det gråa dunet med en blank svärta. Oftast ligger kycklingarna tätt, tätt samman och solar sig rofyllt.

Varje dag tar sig hela flocken en längre tur i trädgården, både vår och grannens, de besöker skogen och vår komposthörna. Ibland lyckas tuppen ta sig in i ena köksträdgården och försöker med lock och pock locka till sig hönorna. Tuppen är inte bara vacker utan är den som håller utkikk när hönsen hittar föda. En hel del glador har spanande glidit förbi, ormvråkarna hör vi dagligen när de tjutande seglar uppe i skyn. Som alla andra sensomrar har flockar med skräniga nötskrikor återvänt till vår omgivning. Förmodligen festar de på alla krikon.

Kvällarna har blivit mörkare, nätterna kallare och morgnarna disiga. Och jag älskar det!

 

Augusti

Mörkare kvällare, daggfyllda morgnar och ett och annat åskväder. Denna tiden på året känner jag mig rik. Rik och stolt när jag i trädgården kan skörda så mycket späda, nyttiga giftfria grönsaker, frukter, bär och ägg. Växthuset är överfyllt av gröna tomater, squashen växer så det knakar och vi blandar dess frukter i så gott som alla maträtter vi lagar. Potatisen, Maria, är en fin, fast sort som gör sig bra ihop med morötter i en gratäng. Mangold är nyheten för i år, vacker rödstammad och god. Av ärtorna har jag förvällt och fryst in nästan ett kilo. Vaxbönorna som jag sådde sent, har nått sin fulla längd och börjat blomma.

Häromdagen skördade jag vår gula lök, den ligger nu luftigt i en nätkorg för att torka inför vinterförvaringen. Svartkålen var vacker fram till det att kålfjärilens larver slukade dess blad. Vi drunknar snart i jordärtskockor, de har jag planterat mest för att få lä kring stora köksträdgården och såklart för dess vackra gula blommor som just slagit ut.

 

Alla vinbär är skördade, några burkar med vinbärsgelé står nu i kylen, tillsammans med egen inlagd syltlök och tomater. Kvar att plocka in är de röda krusbären. Några av äppelträden har fått en hel del frukter i år, än är de inte mogna men vad jag längtar efter att plocka dem, sitta på verandatrappen i eftermiddagssolen och skala äpplen till äppelkaka. Med en och en annan höna nedanför fötterna, som gärna pickar i sig en bit skal eller kärna. I hönshuset har Lill-Strumpan fått sju stycken svarta kycklingar. De är nu lite mer än två veckor gamla, kan flyga, sprätta och går ihop med hela flocken. De är riktigt söta och växer fort, fort.

 

Även våra lamm växer så det knakar, men trots det så kan minstingen, Elsas lamm Kotten, fortfarande tränga sig igenom fårnätets maskor. Där står hon sedan och smaskar i vår trädgård och klagar med högljudda bräkanden över att hon inte kommer in i hagen igen!

Nu har vi också fått in all ved i vedboden. Härligt med en tom vedbacke igen. Vissa nätter har varit lite småkyliga och på morgonen har vårt gamla hus kännts lite svalt och kallt om golven. En kulen kväll kunde jag inte motstå frestelsen att myselda lite. Få höra elden mullra i köksspisen och känna hur varm luft stiger från elementen.

Vi har gjort flera skogsturer, kikat på gamla torpruiner och plockat en del gula kantareller och blåbär. Härnäst är det björnbären som mognar, det ser ut att bli en stor skörd i år med. Björnbär på pannkaka är en favorit här hemma! Det är lätt att känna sig rik denna tiden på året, med naturens välfyllda skafferi inpå knutarna.

 

Juli

Varma veckor med en del regn. Grönsakerna växer fint och vi har redan provsmakat ärtskidorna. Våra sommarfår trivs och deras lamm växer så det knakar. En del busäventyr har flasklammen Rosa och Sven upplevt när de traskat in i vår trädgård. Vi har besökt en del loppisar och även nån sommarauktion. Ett av fynden blev ett gammalt badmintonset. Finns inget som går upp emot att avsluta en arbetsam sommardag som lite badmintonspel i trädgården en ljummen stilla kväll. Midsommar firade vi med familj hemma, med traditionell midsommarmat och vit chokladglasstårta. Kvällen tillbringades hos goda grannar här på gården och avslutades med en cykeltur hem genom gården, i den ljusa men kalla midsommarnatten. Badkläder hänger på tork i trädgården, efter ett uppfriskande dopp i havet.

Tuppen lyckades ta sig in i ena potatislandet och fick med sig halva flocken in bland frodiga potatisplantor. Humle, squash och pumpa frodas och snart skördar vi våra första gurkor. Mulna regniga dagar passar utmärkt för en timmes läsande i växthuset, med filt och en kopp te. Ofta med vår katt Boris som sällskap. Utanför växthuset betar får och hästar.

Schersminens blomsterprakt har ersatts av pioner, malva, rosor och praktlysing, trogna växter som säkert funnits här uppemot hundra år. Päronträdet ser ut att få mycket frukt i år, medan äppelträden verkar vila sig lite. På kvällarna brummar ekoxar när de sakta flyger genom trädgården. Tornseglare och flugsnappare dröjer sig kvar ett tag till, medan talgoxarna redan flyttat ut ur päronträdets håliga stam.

 

 

Juni

Så är sommaren här, med fjärilar, syrenblommor och ljumma vindar om kvällen. Näktergalsång och tidiga tuppgal. En första framstöt av myror i vårt hus och en mullvad i ena köksträdgården. Ibland känns vårt hus som ett sommartorp. Med vidöppna fönster och vita spetsgardiner som vajar för vinden, utsikt över både hästhage och våra bräkande sommarfår. Knäpptyst inomhus och tvätt som hänger på klädstrecket vid husknuten. Vårt hus är riktigt inbäddat i sommargrönskan.

På Lillängen leker årets lamm med varandra. I år har vi sex får som betar och gör oss sällskap. Två av lammen är födda här och vi har fått följa dem sedan dag ett. Lammen växer fantastiskt fort och varje kväll springer de ikapp och bockar och krumbuktar sig.

Hönsen njuter av ljumma dagar och insektsfyllda rabatter att sprätta i. De gör långa utflykter, ofta för långa. I år är de nyfikna på trädgården kring Hjalmarsbo och flera gånger får vi gå och hämta hem dem. Då kommer de buttert skrockande gåendes i grupp och lite purkna är de nog. Storstädningen av hönshuset är redan avklarad. Grundligt skrubbning och ny färg har de fått. Efter ett ha lyssnat till ett obarmhärtigt malande och klagande från höns i värpatagen, bestämde jag mig för att ge hönsen nya reden. Nu har en gammal bokhylla från IKEA tagit plats i hönshuset och gett hönsen ett sex-våningsrede. Hönsen har blivit gladare och morgnarna lugnare ;)

I trädgården växer det så det knakar. Alla landet är fullplanterade med morot, lök av olika slag, majrovor, dill, persilja, potatis, ärtor, bönor, squash...havrerot och bönor. I växthuset hittar vi gurka, mangold, tomater, basilika och ampeljordgubbar.

Jordgubbarna är lön för mödan, när man med solsvedda axlar trött slår sig ner i skuggan efter timmar av jobb i trädgården.

 

Maj

Med maj månad kom sommarvärmen och grönskan fullkomligt exploderade över en natt. Björkens späda musöron vecklades snabbt ut till fullstora blad, rabarberknopparna satte fart och syrenens lila knoppar har slagit ut. Tulpaner, påskliljor och pärlhyacint pryder trädgården. I diket står fortfarande lite av vinterns smältvatten kvar och i de torra löven rasslar små salamandrar kring i solskenet. Ängarna har blivit gröna och tusen och åter tusen maskrosblommor är utslagna. Slånbärsbuskagen är vita av alla blommor. I trädgården blommar även våra gamla äppelträd och päronträd friskt. Humlor och bin surrar förnöjt omkring i sitt arbete och en och annan kvick katt-tass far ut efter de brummande små insekterna. Vår håriga tiger Boris smyger på de blåmesar och talgoxar som bosatt sig i våra holkar. Och våra två unghöns Missispippi och Tallulah smyger gärna nyfiket på Boris, som tillslut lite förnärmat traskar iväg. Hönsen spenderar många långa timmar i trädgården, sprättandes efter småkryp och tar gärna en utflykt in i den ljusgröna bokskogen. En klurig höna har kommit på att man inte alls behöver avvika från utflykten för att gå hem och värpa, utan istället smiter hon undan in i ett buskage för att värpa.

I år har jag inrett vår veranda med pelargoner i mängder. Vårens sticklingar utvecklades till nya fina plantor. I växthuset är det full fart nu, tomatplantorna och gurkplantorna har flyttat in och de verkar ta sig bra. Jag har även planterat squash i bäddarna. På hyllorna står alla krukor med basilika och doftar ljuvligt. I stora grönsakslandet växer gul lök och vitlök. Vinter- och sommarmorötter, havrerot och majrova. Alla plantor växer bra och jag har redan hunnit med den första ogräsrensningen. I dagarna ska jag så det sista, de borttappade palsternacksfröna, ärtor, några bönor och eventuellt lite mangold och svartkål.

Sommar- och vinterpotatisen är redan i jorden och blasten har försiktigt börjat kika upp. Dillen och persiljan växer på bra de med. Jag har även kompletterat ena landet med två nya humleplantor.

På Lillängen bor sedan Valborgsmässoafton våra lånefår Ylva och Elsa. Den 8 maj, på min födelsedag, födde Ylva ett kolsvart lamm. Lammet var litet som en katt, med långa gängliga ben, men börjar redan bli en liten yster tuffing som skuttar kring. Förhoppningsvis kommer Elsa att ge henne en liten lekkamrat i dagarna. Två av årets flasklamm har flyttat hit och verkar trivas fint.

 

April

Våren är definitivt här! Lyckan växer sig starkare i takt med att solen värmer. Ängarna har börjat att svagt skimra i grönt, skilla och krokus ståtar tappert under äppelträdet. Naturen har vaknat till liv efter sin vintervila. Myror, kryp och flygfän som surrar kring, en och annan yster fjäril och humla, fladdermössens flygturer i skymningen och till och med paddorna kryper sakta fram över grusvägen på natten. Hönsen betar ivrigt av de späda gröna stråna och vår katt Boris rullar sig i den torra jorden i grönsakslandet. En stor flock med dovhjortar har precis som tidigare vårar återvänt till Storängen för att beta. Från skogen hörs sprudlande sång av rödhake och koltrast! Både dagar och nätter är mildare, nu räcker det att elda en gång på morgonkvisten, sedan ger solen tillräckligt med värme. I början av veckan fylldes vår vändplan med 13 kubikmeter ny ved, här får den ligga i solen och torka ända fram till sommaren.

I växthuset känns det verkligen som att säsongen kommit igång. I odlingsbäddarna har jag sått en tidig drivsallat och i krukorna börjar tulpanblad titta upp. Stora grönsakslandet är snart vändgrävt och min plan är att så snart jag hinner så morot och sätta lök. Sedan gäller det att hålla sprättande hönsfötter därifrån! Inomhus växer de små gurk- och tomatplantorna, likaså basilikan och purjolöken. Nu gäller det att njuta av dagarna och ta till sig vårens härlighet.

 

Mars

Så har vi äntligen den mesta av vintertiden bakom oss. I takt med att snön smält av så har aktiviteten hos småfåglar och skogens djur ökat. Nu är det ljust när vi stiger upp på morgnarna, tupparna galer och småfåglarna kvittrar allt vad de kan, någon väckarklocka behövs inte här. Fåglarna har fullt upp med att inventera alla holkar och håligheter. Det ser ut att bli talgoxar som bosätter sig i det gamla äppelträdet i år igen.

Våra grönsaksland börjar titta fram igen efter att ha legat snötäckta i flera månader. Solens varma strålar har långsamt tinat jorden som nu går att vändgräva. En ensam bortglömd asterix tittar fram ur jorden, övervintrad ute, men i fint skick. I växthuset vill man gärna spendera tid, med temperaturer över 20 grader får min själ både ljus och värme. Glasen och alla snickerier är skurade med såpa och riktigt glänser i eftermiddagsljuset. Inomhus ska olika tomatfrön, gurka, purjo och kattmynta petas ner i jorden. Mina pelargonsticklingar är nu planterade och ser ut att ta sig fint. De ska få bo ute på verandan i sommaren. I trädgården klipper vi kvistar och årsskott på sälg, dessa använder jag när jag bygger vidare på mitt flätade vindskydd som ska ge ett mer skyddat klimat i ena grönsakslandet. Vissa dagar har temperaturen krupit upp rejält och både katten, hönsen och vi njuter allt vi kan i solen. Även de ljusare kvällarna är fantastiska, med sång av koltrast som lockar till kvällspromenader runt gården. Går man ut efter skymningen hör man ugglan hoa bortifrån bokskogen.

 

Februari

Dagarna är längre! Ljuset återkommer och solens strålar letar sig in i vårt hus. Det envisa snötäcket har fått sig en dust av mildvädret. Istället för snödrivor över gården hör vi regndroppar taktfast slå mot våra fönster. Isen har smält från taket och ur stuprören droppar smältvattnet och i dikena rusar vattnet kluckande förbi på sin långa resa ut mot havet. Några tappra vintergäck tronar i rabatten nedanför verandans knut och de småfåglar som överlevt den tuffa vintern spelar och putsar sig nöjt i solen.

Någon enstaka eftermiddag har temperaturen stigit uppemot 13 grader mot söderväggen och där dröjer jag mig njutande kvar någon minut. Säsongens fröpåsar ligger här hemma ihop med årets planering av odlingslanden. Sticklingar från pelargonerna står i små glasburkar och ett ris med videkisar står på matbordet.

I hönshuset märks att hönsen njuter av de längre dagarna, barmarken och små utflykter till växthusets torra jord. Alla vuxna hönor har börjat värpa mer regelbundet nu, unghönsen börjar nog inte än på några månader. Ungtupparna börjar växa till sig och har börjat gala lite tutande. De är alltid lika underhållande att iaktta när de försiktigt och lite hest provar sina stämmor för första gången, Stortuppen har överseende med dem ytterligare en tid medan hönorna gärna sätter dem på plats.

 

Januari 2011

Nytt år, nya drömmar och nya mål. I takt med att dagarna har blivit lite ljusare och lite längre kommer drömmarna om våren. Omedvetet letar man efter vårtecken, några subtila hittar man, andra drömmar man om. Dagar med mildväder och droppande från smältande is, snö som i stora sjok rasar ner från hustaken, höns som dröjer sig kvar i utegården allt längre på eftermiddagarna och porlandet av smältvatten som kvickt rinner förbi i dikena. Jag drömmer om ugglor som hoar om natten, vintergäck som trotsigt sticker upp i rabatten, frölådor med spirande sköra plantor och om underbar fågelsång. Snart kommer drömmarna att en efter en besannas. Vi är på rätt sida vintersolståndet och vinterns dagar räknas ner. Men fortfarande håller kung Bore oss i ett starkt grepp med köldknäppar om nätterna, enstaka snöbyar och kall nordanvind.

Förväntningarna på det nya året handlar mycket om att få min verksamhet Tilda Winge att spinna på, att göra de där rätta möbelfynden på vårens auktioner, men så klart mycket om odlingarna och självförsörjandet. Större mängd vinterpotatis, bara gul och vit lök, vintermorötter och dill och persilja. Växthuset kommer att hysa gurkor, squash och tomater i mängder. Några kryddörter får alltid rum liksom sallad. Min odling av humle ska utökas, tre humlestörar ska upp så jag kan skörda mängder med kottar i höst.

I hönsgården hoppas jag livet ska gå sin gilla gång för hönsen, med långa dagar av sprättande och inspekterande i trädgården, med kycklingar och värpande. Sommarfåren kommer förhoppningsvis tillbaka och en och annan tur på hästryggen längs dammiga grusvägar är vad jag längtar efter.

 

December

December. Vintern kom på allvar redan förra månaden med decimeter av snö som gjort sitt bästa för att bädda in gården i vinterskrud. Hönsen håller sig mest inomhus och har nu tagit ledigt från värpandet. En av virrpannorna vill dock ruva, trots mörker och kyla, men jag försöker få henne på andra tankar. Boris trotsar kylan och tar långa turer ner till gården för att sedan komma in och värma sig vid den varma murstocken. En och annan hjort traskar sakta förbi i skymningen, i hopp om att kunna hitta något ätbart.

Hemma eldar vi på, mängder med ved går åt, en mer än hundra år gammal tradition som vi tog vid när vi flyttade in för fyra år sedan. Hildingsbo har säkerligen varit med om riktiga vargavintrar under sina mer än 100 år. Med vintertider kommer julen. Vi har bakat bröd, pepparkakor med mandel i, dekorerat med granris, hängt upp apelsiner med nejlikor och adventsstjärnor i fönsterna. Vi lagar Jansson av vår egna potatis, knaprar på revben av rådjur och njuter av de sista egna äggen. En nypa frisk och kall luft emellanåt får vi när vi tar en tur med sparken på gårdens hala vintervägar. På bilden syns den gamla smedjan mot en tidig solnedgång.

 

 

 

November

Årets gråaste månad har sänkt sin fuktiga slöja över gårdens alla hus. En höststorm tog med sig de glödande löven och kvar blev bara nakna trädkronor mot en grå mörk himmel. Frostiga morgnar med svaga solstrålar tinar försiktigt frostnupna grenar, Lillängen är tom och grindarna står öppna, våra sommarfår har flyttat till andra vidder. Växthuset är tömt på växtlighet och grönsakslanden väntar på att bli höstgrävda. Till mejeriet promenerar vi och hämtar hem en säck egenodlad vinterpotatis och lite lök. Hönorna värper fortfarande lika envist, trots korta dagar. Vår katt Boris stannar allt oftare inne, eller stannar tveksamt på verandan och spanar på kattvis. Inne håller vi oss varma med en nästintill ständig brasa i kökspannan. Vi har också fyllt på frysen med nybakade kanelbullar och bröd. Passar utmärkt till en het kopp te, en god bok och ett levande ljus i skymningen.

 

Oktober

Höst. Första jakthelgen har gått av stapeln.Vi bor mitt inne i jaktområdet och vi hör de drivande hundskallen och ibland ser vi flyende hjortar och rådjur. I hönshuset är det nu vinterbonat och Mini-Lisa leder vant och troget fram sina fyra tuffa små kycklingar. För första gången består flocken av både vuxna djur, ungdjur och små kycklingar på samma gång. De små går fritt med övriga flocken för att få en så naturlig uppväxt som möjligt, och tuffa är de, där de pilar fram mellan stora fötter och farliga näbbar. Vår sibiriska katt Boris smyger överlycklig på de småfåglar som återigen börjat vistas i trädgården. Han smälter in kolossalt bra med sin brun-svart-tigrerade päls. I växthuset är det fortfarande varmt och skönt, och ett par gånger i veckan kan vi skörda ett halvt kilo tomater! Det är riktigt mysigt att sitta och värma sig inne i växthuset samtidigt som vinden tar i och sveper med sig löv från de alltmer nakna trädkronorna. I landen står nu kvar olika rotfrukter och purjolök, dessa skördar vi efterhand så vi kan njuta dem pinfärska. Vi skördar även våra söta äpplen, en del slår vi in för vinterförvaring, och några ska vi göra torkade äppelringar av.

 

 

September

Hösten är här. Med mysiga innekvällar, med tända ljus och ibland till ljudet av eldens mullrande i kökspannan. Än behöver vi inte elda var dag, men då kvällarna börjar bli kyliga och skymningen kommer tidigt så längtar man efter att få elda. Veden är inne. Äppelträden dignar av frukt som vi gör smaskiga äppelkakor av. Trasmattorna är framtagna för att skydda kalla fötter. Häromkvällen gick jag ut och tände en brasa i eldkorgen, riktigt mysigt var det. I helgen skördade vi vår vinterpotatis, runt 20 kg ligger på nere i mejeriet för vinterförvaring. Två säckar med gul och röd lök blev det med. En vitlöksfläta hänger i köket. I hönshuset satsar lilla Mini-Lisa på höstkyllingar, tio ägg ska kläckas vilken dag som helst. Alla ungdjur utom Pierre har fått nya hem, han håller sig i utkanten av flocken och börjar så smått gå runt och skrocka som tuppar gör. Ännu ett hösttecken är att dovhjortarna har återvänt, med sina små ser vi dem gena över Storängen.

 

Augusti

Häromveckan tog vi en sista tur med den gamla amazonen! Nu är den såld. Vem vet om inte nästa bil blir en jänkare igen ;)

 

En liten vy inifrån vårt växthus. I förgrunden en rosenböna som glatt snor sig ända upp till nocken, i bakgrunden syns en del av alla tomatplantor.

 

En liten inspirationsbild inifrån vårt kök. Alltid roligt att piffa lite, särskilt nu när det regnat flera dagar och man får upp ögonen för annat än trädgården! En ny vägghylla ovanför matbordet pryds nu av olika söta burkar fyllda med gryn, socker, te osv. Och i förgrunden syns en av mina senaste speglar, snart finns den till försäljning i Tilda Winges nätbutik.

 

Nu kan vi skörda våra primörer! Växthuset är överfullt av gula pärontomater som hänger som små gula lampor i grönskan, de röda små tomaterna lyser än starkare. Så söta i smaken och underbara att ha på en smörgås, eller bara äta som de är. Några gurkor hänger käckt i gurkplantornas starka slingor. De små paprikorna börjar så sakteliga mogna och små söta squashfrukter tittar försiktigt fram. I nyaste landet tronar rader med kraftig purjolök, överväxta majrovor som ska få bli dekoration, kraftiga plantor av den spännande havreroten som vi ser framemot att få skörda senare i höst. Några rader med palsternacka, morort och persiljerot finns i sista bädden och växer på friskt.

Vår vinterpotatis av sorten Asterix ser ut att kunna ge en god skörd. Vi planerar att ha en potatisskördardag om några veckor, med eldkorgen tänd och en god soppa med bröd till lunch som avnjutes i växthuset! Det ser jag fram emot. Alla mina jordärtskockor har vuxit på friskt och har nu börjat blomma vackert, även de plantor som våra får mumsade loss på har svarat med att förgrena sig och har buskat till sig. Där ser man! Jag får inte glömma purpurbönorna, de är riktigt svart-lila i färgen och har klättrat högt på de flätade piltornen.

I de andra landet skördar vi vår sommarpotatis och lök. Vitlöken har hängt på tork nu en tid och jag ska sedan fläta den och hänga i köket. De gula lökarna är skördade de med, jag kan lova att de smakar underbart! Gullöken hänger i knippen på verandan. Kvar att plocka upp är rödlöken. På bärfronten har jag gjort 1,5 kg röd vinbärsgelé och en stor flaska med svartvinbärssaft. Nu börjar björnbären mogna och våra fyra äppelträd dignar av frukt, liksom päronträdet. Snart dags att göra äppelkakor!

 

Juli

Heta sommardagar avslutas med båtturer ut i skärgården. Vi har besökt Ramsö och även Rollsö och en del andra pärlor. Vi har badat i ljumt vatten, suttit och värmt oss i den härliga kvällssolen och ätit jordgubbar med glass. När solen är på väg ner, kastar vi loss och drar oss tillbaka till den lugna Nättrabyån!

 

Nu njuter vi av det goda livet efter allt tungt slit under den mörka och kalla vintern. Vår trädgård blommar, först ut var syrenerna som färgade vårt paradis i vackraste lila och vitt. Snart tog de gamla rosorna över och schersminerna med sin underbara doft! Vi vilar i hängmattan, under det gamla päronträdets krona, känner dofterna av schersmin äter jordgubbar och kikar på hönsen som lyckliga sprätter i jorden. Vi hör våra sommarfår på Lillängen bräka och hästarna nere på gården gnägga ystert. Tornseglarna har återvänt och svischar förbi och en och annan ekoxe brummar mäktigt förbi i den ljumma kvällsbrisen.

 

Mina odlingar växer så det knakar. Vi har redan provsmakat på majrovor, tomater, gurka och sallat. Snart ska vi skörda vitlök och göra vackra flätor som ska få hänga i köket under vintern. Den röda och gula löken behöver mer tid på sig, liksom potatisen. Haverroten har satt fart och purjolökarna växer på och börjar bli kraftiga.

 

Vi har varit hönsvakter åt våra grannhöns. Ture med sina vackra damer är av rasen Åsbo och är riktigt vackra med alla sina färger.

 

Boris tar sommarvärmen med lugn, jag är ganska säker på att han ligger och vilar i skuggan någonstans. Härom veckan följde han med mig på skogstur bort till Öknahagen för att se till fåren.

 

Midsommar firade vi här på gården med middag med våra familjer. Vi dukade ute i trädgården och bjöd på hjortstek, nypotatis och dill. Egna grönsaker och dinkelbröd. Till efterrrätt - jordgubbstårta. Även hönorna fick sig en bit tårta och vår katt Boris lite grädde. Midsommaraftons ljusa kväll firade vi nere på gården med våra härliga grannar och deras vänner! Vi grillade och hade en fantastisk kväll. Mitt i natten tog vi våra cyklar och susade genom sommarnatten, genom gårdsplanen, upp för Svinstallsbacken och hemåt!

 

En del jobb och en del möbelfynd på auktion har jag med gjort! En del av Tilda Winges möbelverkstad fylls successivt på under sommaren.

 

 

Maj

25 maj

Sommarkänning!

Första myggbettet. 8 pigga kycklingar. Myrinvasion i huset. Åska. Första omgången med gräsklipparen. Lunch utomhus. Potatisen kupad och vinbärsbuskar dignar av små fruktämnen. Dovhjortarna tittar förbi på Lillängen titt som tätt, på bilden en ung dovhjortsbock som vi såg häromkvällen.

 

Vissa dagar har det åskat, andra har det mullrat av tunga hovar!

 

Vår sibirier Boris myser på islandsfilten på kvällarna, trött efter en lång dags äventyr. Ja, det är faktiskt en katt under all päls! Sötnosen brukar sova med ena tassen över nosen!

 

18 Maj

Här har mycket hänt. Alla tomatplantor är nu utflyttade till växthuset, liksom alla paprikaplantorna och kryddväxterna.

Sallad - bland- och huvud är sådda, liksom mina sommarsquash. Alla purjolöksplantorna har fått flyttat ut, avhärdats och häromkvällen satte jag dem i den första av sex bäddarna i nya grönsakslandet. Majrovor är sådda. De gula och röda lökarnas blast har brutit igenom jorden, liksom alla sommarpotatis. Asterixen däremot, hann jag inte sätta förrän idag. Nu har jag tre bäddar kvar att fylla med extra jord, sedan ska morot, palsternacka, persiljerot, svart- och haverrot sås. Sist men inte minst ska ärtor och purpur- och blombönor sås. Så lite kvar finns det allt att göra! Vi har redan fått nöjet att få en försmak på sommarens skörd, våra gurkplantor står fortfarande kvar inne och värmer sig och en av de största gurkorna - 15 cm - skördade vi igår kväll. Supergod, saftig och god smak! Garanterad giftfri och närodlad!

 

I hönshuset har vi fått en kyckling! Kanske kläcks något mer ägg, annars får vi nog räkna med att en eller flera hönor lägger sig och ruvar igen! Den lille är så söt, har börjat bli snabb och säkert på sina fötter och piper högt! Svartgrå liten dunboll med en rosa tå!

Som om det inte vore nog med allt grävande och flyttande av jord så fick jag ytterligare ett träningspass igår när jag blev fick följa med grannen E ut på ridtur! Över två timmar runt i skogarna och en liten, men härlig galopp längs med ån! En fantastisk ridtur, men oj vad stel och öm jag var idag!

 

9 Maj

Helgen förflöt i uppmärksamhetens tecken. Jag har haft födelsedag. En mycket trevlig sådan. Kaffekalas med tårta och kakor. Blommor och fina gåvor. Enda födelsedagen jag kan minnas att det är så kallt att vi får fira inomhus. Enda gången jag kan minnas som jag har både mössa, halsduk och vantar i maj! För kallt har det varit. Och blåsigt. Men nu har jag fått upp de flesta småglasen i växthuset och dörren ska hängas upp denna veckan. Så kan det i varje fall bli varmare där inne. Städning av hönshuset är inplanerat till imorgon. Kycklingar väntas denna vecka, både Mini-Lisa och en av Rödstrumporna närmar sig upploppet. Snart piper det igen och snart trampar raska små svarta fötter i hönshuset igen! Ett sant vårtecken!Senaste fågelobservation: Svarthätta. Senaste hjältedåd: Räddningsinsats av lamm som fastnat i djup bergsskreva.

6 Maj

Idag hörde jag göken hoa för första gången i år. Jag såg även min allra första rödstjärt! Idag överraskade min käraste make mig med några kubik fin jord! Många rundor blev det på kvällen innan odlingsbäddarna i växthuset fylldes upp. Nu på kvällen fick jag hem min alldeles underbara gamla dörr med speglar och glas! Den kommer att bli toppenfin på växthuset. Fint sällskap har jag haft idag, hästarna är lagom nyfikna och spanar lite på vad jag pysslar med. På avstånd hörs hur de nyligen anlända fåren med sina små lamm bräker.

På eftermiddagen tog jag mig tid att ta en tur i trädgården med kameran. Hönsen glodde misstänksamt på kameran, i tron att den var ätbar.

Sparrisens nya skott tittar upp ur jorden och flera vårblommor lyser praktfullt upp vår trädgård.

 

Inne håller vi på att få gurkor!!!

April

 

27 april

Mina händer är torra, solbrända och bär spår av allt byggande på växthuset. Jag har börjat sätta i de små fönstren i överdelen på gavlarna nu, snälla grannen A skar till finfina glas åt mig! Igår kväll var jag ute och målade tills efter skymningen. Hoppas att växthuset blir helt klart tills min födelsedag!!! Fler glas ska i, jord ska köpas och dörr ska monteras. Och så ska alla mina växter få komma ut. Och så ska jag piffa!

 

I hönshuset händer det grejer! Lilla rödstrumpan ruvar nu stadigt på heltid och är så platt hon bara kan bli! Även Mini-Lisa ligger på ägg sedan några dagar! Och Lill-Höna, stackarn, ådrog sig äggledarinflammation och var med mig hos veterinären och fick antibiotika! Två gånger per dag i en vecka kämpar vi med 1.4 ml. En mycket envis Lill-Höna som kniper ihop med näbben allt vad hon kan. Men majskorn och pannkakor är för gott att motstå, även om de är preppade med antibiotika! Tack och lov verkar hon vara på bättringsvägen!

 

Jag har varit flitig och fräst det nya landet. Nu är det bara att kratta bort lite småkrafs och sedan dra upp snören för alla odlingsbäddarna. Jag hyrde en fräs, vilket visade sig vara helt kanonbra. Mindre beröm ska dock den äldre mannen på uthyrningsstället ha, förmodligen har han inte har många kvinnliga kunder. Inte behöver man vara en man för att köra en jordfräs! Mupp.

Sättlökarna är nu i landet! Fem rader med röd och gul lök har nu tagit plats intill vitlöken.

 

På hemmafronten har mitt paradis blivit helt fulländat sedan grannen E tagit hit sex stycken hästar. Det mullrar när de med sina tunga hovar galopperar i flock över ängen! Så fantastiskt vackra varelser är de! Jag är helt lyrisk!

21 april

Det växer så det knakar. Mina förkultiverade tomater, gurkor, paprika och störpurpurbönor växer ur huset. Vartenda bord och fönsterbräda är fullkomligt belamrade med krukor och klängande gröna växter. Alla väntar de på att så småningom få komma ut, de flesta i växthuset. Växthuset börjar faktiskt bli klart. Jag bygger vartenda lediga stund. Odlingslådorna är nästan klara och fönster till gavelspetsarna är på gång. En fin gammal dörr har jag funnit här på gården. I helgen satte jag en rad med potatis, vanligtvis brukar jag vänta till första maj, men klart man kan tjuvstarta. I veckan ska jag skörda de sista svartrötterna så jag kan påta min sättlök.

 

18 april

En av de yngsta hönorna, en av rödstrumporna, har bestämt sig för att ruva. I alla fall på halvtid. Kvällar och nätter går bra och en stund på förmiddagen, men på dagen vill man ju vara ute. Då följer hon kluckande med flocken ut på äventyr i trädgården. Vi svämmar över av ägg. Som mest får vi sex ägg om dagen. Vi ger bort och säljer ägg till både höger och vänster. Alltid lika uppskattat. Och så vackra de är, så perfekta i sin form, och så fina nyanser från vitaste vitt, blekrosa till mörkbeige.

 

 

1 april

Snötäcket dröjde sig kvar ända till Påsk. En vinter att minnas med mängder av skottning, många minusgrader och ett enormt mycket eldande i kökspannan. Äntligen framme vid april månad och undan för undan gav sig vintern av, i takt med att solens strålar värmde oss allt mer. Små öar av vintergult gräs tittade fram här och var.
När snön försvann kom vattnet. I diket porlade nu vinterns smältvatten och på flera ställen bildades tillfälliga små insjöar. I takt med att skilla och blåsippa blygt tittade fram, sjönk vattnet undan.
Småfåglarna fyller morgon och kväll med sitt underbara spelande. Husflugor solar på den fasadens sydsida. I gryningen kommer grodor och paddor fram och även fladdermössen har börjat visa sig. I hönshuset plockas sex ägg om dagen och jag är spänd på om vi snart får någon ruvvillig höna.
Med vårens härliga uppvaktning har arbetet med växthuset varit inspirerande. Så fort tjälen släppte var jag ute med spaden. Några veckor senare börjar vi nu bli klara. Inne väntar kraftiga plantor att så småningom få flytta ut i det nya växthuset. Ute skördar jag jordärtskockor och finfina Svartrötter.

 

Mars

Vintern vägrar släppa greppet helt om oss. Grusvägarna genom gården är täckta med tjocka islager. Från taken hänger väldiga istappar och över Storängen kan man följa hjortarnas mödosamma vandringar i jakt på föda. Klövavtrycken är djupa, för vårens tappra försök att ta för sig, gör att skaren försvinner. Dagarna blir allt längre och vi njuter av ljuset och solens strålar som faktiskt börjat värma upp oss. Hönsen har hittat en plats i söderläge att bada på. De fläckvisa områdena med barmark undersöks noga av näbbar och sprättande hönsfötter. Herr Katt räds varken kyla eller snö. Med sitt sibiriska arv trivs han som fisken i vattnet och ofta lämnar han dagens byte på verandatrappen.

Inne spirar korta små plantor av tomat, gurka och paprika. Såbrättena fyller bord och fönsterbrädor. De ger en föraning om varmare tider. Min början på växthusbygget försenas av tjälen, men snart är det dags.

 

 

Februari

Tid för slakt. Egentligen ett helt naturligt inslag i ett liv på landet med egen hönsflock. Ändock svår. Dagen kom och nu är egentligen cirkeln sluten. Köttet och fjädrarna tog vi tillvara. Trots att allt avlöpte lugnt och sakligt var känslan rätt svår att förlika sig med. Samtidigt kändes det helt naturligt. När väl beslutet var taget och yxan fallit inföll en känsla av naturlighet. Tupparna levde ett gott liv, långt bättre än det liv som alla de djur som aldrig får se dagens ljus och som får alltför korta liv någonsin upplevt.

 

Januari 2010

Om december inleddes mild så avslutades året med en ordentlig vinter. Snön har ömsom vräkt ner, ömsom yrt. Drivor över Storängen och vid Svinstallet, snöberg större än man kan minnas tornar upp sig längs gamla häststallet. Mina Svarthöns gör tappra besök ute i hönsgården, likt förvuxna koltrastar sitter de som kolsvarta klumpar uppe i fläderträdet och låter lugnt de vita snöflingorna dala ner på sina svarta ryggar. Det ångar om hästarnas mular och deras fuktiga andedräkt bildar vacker rimfrost i deras skägg. Hjortarna genar om natten över vår vintervilande trädgård. Fem ståtliga bockar har vi sett, med stora vackra horn. Om kvällarna tar vi sparkarna och åker runt gården. Ut för backen ner mot gamla Svinstallet, precis man klarar kurvan stående. Nerför den brantare stallbacken går det rakt fram och än fortare. Våra skratt ekar mellan de gamla byggnaderna. Bara månen ser oss och leder vägen med sitt starka ljus. Gölen har frusit till men ibland hör man hur det sjunger och bräcker i isen. Våren närmar sig, oundvikligen. Hönsen slutade aldrig lägga ägg, men nog verkar hönorna tro på våren! Det gör jag med, där jag förväntansfull sitter med årets alla fröpåsar...

 

December

Årets sista månad har anlänt, utan vare sig kyla eller snö. Ute finner vi fortfarande sen envis grönska, mygg och flugor svärmar och ger intryck av en höstdag. Men på nätterna hör vi ugglornas ropande läten och dagarna är korta. Tidigt på eftermiddagen kommer skymningen och sänker sig över våra röda hus med sina puffande skorstenar. Granris och ene pryder verandatrappen och adventsljusen lyser upp våra fönster. Vi förbereder oss för julen. Men i tankarna finns mest en längtan efter den ljusare tid som så snart möter oss igen.

 

November

Hög tid att förbereda sig inför kallare tider. Vintern står för dörren. Åtminstone enligt kalendern. Småfåglar samlas i tusental och drar högljutt fram i stora skaror från träd till träd, i jakt på föda. Ekorren snokar runt under hasselträden och fyller sitt skafferi. Hönsen fortsätter envist att värpa de finaste ägg man kan tänka sig. En och annan tupp har flyttat till egna hem och flocken har med sina 10, mycket olika individer, nått en lagom storlek. I trädgården passar vi på, att innan minusgraderna anländer, plöja upp ett nytt stort köksland och så har vi påbörjat bygget av vårt växthus. Regniga dagar planerar vi nyårets grödor.

 

Oktober

Nu skördar vi svartrötter, palsternackor, morötter och jordärtskockor. Mängder med tomater och rosenbönor. Äpplena har vuxit till sig och päronen provade vi att lägga in i vaniljlag för att mumsa på en kulen dag. Jag har lyckats få tag på luftlök och ser med spänning fram emot resultatet nästa år. På skogspromenader har jag och bästa väninnan plockat nypon och gjort vackra kransar. Fruktträden har beskurits och till helgen har vi planerat för ett höstbål. Nu har den sista värmen lämnat oss och vissa morgnar har Storängen varit vit av frost. Röken puffar ur vår skorsten och snart har vi det varmt och skönt inne. Ute smyger vår katt Boris iklädd sin varma tjocka vinterpäls, på de återvändande småfåglarna.

 

September

September månad har börjat med soliga, underbara dagar med klar friskt luft. Nu kan vi på allvar börja njuta av årets arbete i landen och skördar både svartrot, morot, stora palsternackor, tomater och äppel och päron i mängder. Gott om potatis finns kvar i jorden och jordärtskockornas blommor skiner som små solar mot en bakgrund som alltmer iklätt sig höstens färger. Igår fick jag ner nästa års vitlök i jorden. Dagarna är kortare och solen går ner alldeles för tidigt. Kvällarna tillbringas inomhus, vi pysslar och fixar med naturens vackra frukter som nypon, hagtorn och kastanjer, tänder lyktor i trädgården och dricker te i stora mängder och äter äppelkakor. Gärna till en god bok. Och med en varm katt i knäet.

 

 

Augusti

Dagarna är varma och fuktiga och efter en heldag i trädgården tog vi sent en kväll badhanddukarna över axeln och tog den gamla Amazonen bort till den närbelägna Skälagölen. Vattnet var varmt och skönt och i takt med att solen sakta sjönk bakom granarnas toppar svepte slöjor av dis ut över gölens spegelblanka yta. Nöjda, belåtna och skönt avsvalkade promenerade vi upp genom skogen med några fler myggbett än vid ankomsten. Den smala slingrande vägen hem genom Bränteknuva började fyllas av sensommarkvällens dimmor samtidigt som skymningen föll. Fullmånens stora gula kropp steg sin vana troget allt högre på himlavalvet när vi sakta rullade hem längs den stenomgärdade Målatorpsvägen. Kvällen var så hänförande vacker att man önskade att tiden för ett ögonblick kunde stanna.

 

Juli

Bröllopstider på Marielunds gård. Den tvåhundra år gamla stenladan har städats, lövats och utsmyckats med ljus och ängsblomster plockade uppe på Målatorpsängarna. Johannesört, kamomill, rallarros, parksallat. Schersmin, praktlysing och blåklockor. Förberedelserna var många innan vi äntligen fick säga ja till varandra, under de gamla bokträden inför våra familjer och vänner. Efter sång och kornkastning blev det en tur med en av gårdens hästar i en gammal vagn från 20-talet. Festen hölls sedan i den gamla stenladan med vackert dukade långbord, mängder av levande ljus och sång och dans. Den kringbyggda innergården och takbjälkarna i stenladan var vackert dekorerade med lampor. Hela dagen blev precis så fantastisk som vi önskat oss. Ända från morgonens något nervösa förberedelser till sent på natten då vi lämnade festen i en Cadillac 47-a.

 

Juni

Sommaren har kommit till Hildingsbo och tornseglarna bor åter under takpannorna. Potatisen växer så det knakar och vi längtar efter första skörden. Maten avnjutes ute i grönskan, vid den doftande schersminen med hönsen på språng i trädgården. Katten spanar under syrenen på sädesärlan som stegar fram i gräset. Dagarna flyter fram i lugn sommartakt med stillsamma cykelturer förbi fårhagen, till brevlådan eller bort till sjön. De egna örterna och grönsakerna i landen gör matlagningen så mycket roligare och en massa brödbak har det blivit. Självklart använder vi våra egna ägg. Tidiga morgnar bränner solens strålar bort daggen ute på Storängen, som likt rök stiger och sveps bort av den ljumma vinden. På kvällarna kommer dimman och bäddar in våra röda hus. På Lillängen föddes två små rådjurskid som på tunna ben följde sin mor ut i skogsbrynet.

 

Maj

Värmen har kommit och de färska ljusgröna lövverken susar i vinden och maskrosornas blommor översvämmar ängarna. Bin och humlor surrar i fruktträdens blommande kronor och i skymningen viner fladdermössen kring knutarna. Våra tre kycklingar pilar nyfiket fram genom grönskan och den första rabarberpajen har avnjutits på mitt födelsedagskalas. Årets första fisketur till gölen gav oss en stor gädda som vi tillagade och smaksatte med trädgårdens kryddörter.

 

April

Vi firar vårens ankomst med våfflor! Svarthönsen festar på den späda grönskan i trädgården och tigger lite smulor när vi sitter i vårsolen och fikar. Boris njuter på katters vis med att rulla sig i grus och jord! Det nya potatislandet väntar på att potatisen, som ligger på förgroning, ska sättas vilken dag som helst nu. Två surhöns har vi, syrrorna Svart-Vita och Mini-Lisa debuterar och väntas få kycklingar strax efter påsk. På fönsterbrädorna spirar tomatplantor, majs, solrosor, rödlök och den spännande nyheten Stevia. Två gånger har vi tänt grillen och avnjutit middagen utomhus, till fåglarnas underbara spelande. Påtandet i trädgården pågår till sent på kvällarna och vi drar oss inte in i stugvärmen förrän skymningen fallit och grodorna tittar fram.

 

Mars

1000 ideér. Morotsmuskler. Nyvärpta ägg. Jakttrofeér från katten. Längtan efter att ta ut camaron. Sålådor i fönstren. Videkisar och en glad kyckling som fann sin första daggmask. Snödroppar och drip drop av töande snö. Myrorna har vaknat. Solen värmer mot väggen och ljuset har återvänt. Ett leende på läpparna och längtan i blicken.

 

Februari

Planeringen av vårt bröllop har satt fart på allvar och så spenderar jag tid med att bygga om hela min webplats.

 

 

Januari 2009

Vissa gillar snön. Andra inte. En del accepterar den, om än tveksamt. Som svarthönsen. Lika optimistiska var dag över att få gå ut, kunde jag faktiskt ana en viss tveksamhet från ledartuppen över att hela gården var täckt med vitt. Kacklande klev de ut, men lämnade snart den vita marken för en högre plats i trädet. Svarta som korpen själv, satt de högt uppe i flädern, likt alldeles för stora koltrastar, och knorrade med visst missnöje.
Själv pilar jag mellan huset och vedboden, ena rundan raskt som räven, nästa krokig som en gammal gumma.
Boris. Han skyr inte snön. Han kan vara ute i timmar och galopperar nöjt så snön yr kring honom.
Själv är jag gärna ut. Men blåsiga, bistra dagar blir det en het kopp te i köket. Kastar in en vedbit eller två, lyssnar till vedspisens trygga mullrande. Drömmandes över årets frökataloger. Det är snart dags. Förr än vissa tror.

 

December

Granen står redan praktfullt i vardagsrummet. Doften av pepparkakor blandar sig med granris, apelsiner med nejlikor och hyacinter. Fågelbordet får finbesök av stenknäck och domherrar som söker vinterföda. Svarthönan Svart-Stina däremot ruvar på ett ägg. En julkyckling är i antågande.
Om nätterna hoar ugglorna i skogsbrynet och räven genar över vår trädgård. Naturen vilar, laddar för en ny vår. En vår som vi längtar till nu när det är som allra mörkast.

 

November

Eftermiddagarna har blivit mörka. Ljuslyktorna i fruktträden är tända om helgerna. Turerna till vedboden blir allt tätare liksom kattens päls. Kycklingarna har vuxit till sig och ett par tuppar har sålts av. Svart-Stina lägger fortfarande ägg, trots den mörka årstidens början. Jag har gjort de allra godaste plättarna i mormors mors gamla plättlagg av gjutjärn. Potatislandet är vändgrävt och gödslat och vilar till maj. Då är det dags att sätta potatisen igen. Kanske har vi till nästa höst rustat upp den gamla matkällaren. Då kan jag odla ännu mer potatis och rotfrukter och förvara till långt in på vintern. Kanske har vi sommarfår på Lillängen nästa år.
Vi har myst vid vårt höstbål på Lillängen och poppat popkorn över öppen eld. Vinden har börjat vina runt knutarna och de sista resterna av värmen försvann med ett åskväder häromnatten då blixten slog ner alldeles i närheten.

 

Oktober

Skogen är som en enda stor färgpalett. Lönnarna och bokträden glöder likt solen, körsbärsträdens löv går mer mot varmaste rött och hagtornens bär, äppel och höstanemoner gör sitt till. Mellan jaktdagarna passar vi på att gå långa promenader i skogen, med te och smörgåsar i ryggsäcken. Lycka är att finna gula kantareller! De gömmer sig oftast, men tittar fram då och då under riset och mossan. Mest ser vi spår av vildsvin som bökat sig fram i markerna. Hemmavid har en stor galt siktats. Väl hemma avnjutes kantarellerna med stor andakt!

 

September

 

Augusti

Skördetider
Det är en lisa för själen att ta korgen och grepen till potatislandet och i den svarta myllan leta fram stora fina mandelpotatisar. En ensam jordgubbe tittar fram bland jordgubbsplantorna. Korgen fylls mödosamt med både sockerärtor, tomater, äpplen och päron.
Allt medan röken sakta stiger ur husets skorsten. För kvällarna har blivit kallare. Kinderna blir röda i den friska luften och en drömsk känsla sprider sig i kroppen när jag ett ögonblick stannar upp och bara tar in alla intryck. Svarthönsen kikar avundsjukt på mig där jag står i mina stövlar i landet. Tupparna galer ikapp och ljudet av dem liksom ekar ut över ängarna. Dimman driver in över Storängen, likt älvor som dansar fram. Kanske står jag och funderar likt båtsmannen Luta, som svor på att han sett den järngrå hästen stiga upp ur dimmorna över gölen. Tankarna slår mig, när jag möter kvällningen nere vid gölens lilla brygga, med metspöet i handen. En mört. Några tusenbröder. Jag vänder hemåt och trampar tryggt på den gamla Monarken, dovhjortarna stannar upp och tittar fundersamt på mig. Kinderna är röda, leendet stort och flätan står rakt ut i vinden. Detta är livet!

 

Juli

Sommar, sol och salta bad i havet. Dagsturer med båten och svalkande dopp, meta aborrar på kvällen, ligga i hängmattan och blicka upp i himlen med hönsen skrockandes intill i hönsgården. Tidiga morgonpromenader med solens uppgående strålar i ryggen, höra tupparna gala till varandra, plocka lite vinbär och björnbär till frukosten. Kvällarna har avslutas med utomhusbio i trädgården i goda vänners lag. Liggandes i hängmattan inlindad i en filt och se på film, och blicka upp genom det gamla päronträdets grenverk och se stjärnorna tändas på den sena sommarnattens himmel. I takt med att natten nalkas prasslar det i buskarna när grodorna kommer fram, när rådjuret med sitt kid genar genom kökslandet och i skymningsljuset svischar tornseglarna förbi på låg höjd. Sommartider.

 

Juni

Skördetid. Jordgubbarna bara väntas på att plockas och potatisen växer så det knakar. Alldeles efter midsommar skördade vi våra första egna potatisar. Ut med grepen i landet, plocka potatis i eftermiddagssolen och sitta på verandatrappen och skala. Kan lova att de smakar gott. Potatisen avnjutes i alla tänkbara former ihop med våra egna kryddörter och ärtor. Till måltidsdryck blir det hemmagjord flädersaft. På Lillängen har rådjuret lämnat sitt kid som är alldeles vitfläckigt. Kvällen avslutas ofta med en promenad med katten till hallonlandet, där stora saftiga bär lockar.

 

Maj

Försommartider! Fruktträden står i full blom och späda rabarber ger en försmak av vad trädgården har att bjuda oss på. Den första maj satte vi potatisen i det nya landet intill jordgubbarna. Bygget av hönsgården har tagit fart och jakten på Åsbohöns fortsätter. Boris har blivit frigående katt och njuter för fullt när han jagar möss ute på ängen – som han sedan stolt kommer hem och visar upp! En ny laddning ved levererades och ligger nu på tork och ska så småningom tas in. Naturen sjuder av liv och varenda holk är fylld med flitiga fågelpar. Sädesärlan har flyttat in, liksom flugsnapparna. Nu väntar vi bara på att tornseglarna  åter ska bygga bo under vårt tak.  

 

April

Våren är här! Potatisen förgros, tomatplantorna har blivit en decimeter höga. Naturen börjar sätta fart på allvar, knoppar brister och fåglarna hämtar kvistar och strån till sina bon. Det är hög tid att vintern släpper sitt grepp nu då mössens förråd av hasselnötter i vedboden är uppätet! Kopparormar och små skogsödlor ligger på stenar och solar, i skymningen kommer grodorna fram och ute på ängen syns två harar som uppvaktar varann! Även hjortarna börjar synas mer då gräset på ängen så smått börjar växa till sig och lockar inbjudande.

 

Mars

Ljuset dröjer sig kvar allt längre på kvällarna och solen värmer allt mer. Både humla och kopparorm har vaknat till liv och krokus, scilla, vintergäck och snödroppar lyser med sina färger i gräset. Verandatrappan är smyckad med vårblommor och jasminen med påskfjädrar.

 

 

 

Februari

Våren är på gång! Våra tappra blommor trotsar kalendern. Och någon fyrbening har festat på mina vintergäck...

 

Januari 2008

Januari har passerat utan några riktiga vinterdagar! Snödroppar och vintergäck tittar redan fram och blåmesar och talgoxar börjar redan leta efter boplatser. Ugglorna håller konserter om kvällar och nätter och småfåglarna spelar tidigt om morgnarna. Eftermiddagarna börjar bli ljusare och soluppgångarna kan va underbart vackra, som på bilden härunder!

 

December

Vi har firat jul! Inspirerad av många härliga tidningar som "Gård och Torp" och "Drömhem och Trädgård" har vi haft en riktigt härlig jul. Det har blivit hemmagjorda pepparkakor, granris på verandatrappan, nejlikedoftande apelsiner i röda band, ljuslyktor i fruktträden, torkade äppel- och apelsinskivor, tallris vid vedspisen, listan kan göras lång. En härligt gammal sparkstötting med julröd rosett på väntade i trädgården på julaftonens morgon! Nu väntar jag bara på lite mer snö. Boris har hjälpt till att slå in paket och ligger ofta på fönsterbrädan i köket och spanar på talgoxar, blåmesar och talltitor som festar på solrosfrön i fågelbordet eller som förtjust sitter på kokosnötshalvan och pickar i sig gott! Det har blivit många turer ut till vedboden och lavorna börjar minska. Det är skönt när elden riktigt mullrar och sprakar i spisen samtidigt som vinden viner runt knutarna och tjutande letar sig in mellan fönsterbågarna. Då är det skönt att kura ihop sig med en stor kopp te, en inspirerande tidning och en varm katt, i ett av soffans hörn och se hur månen lyser starkare genom de gamla ekarnas grova grenverk samtidigt som himlen mörknar i snabb takt. Ute vajar de tända glaslyktorna från fruktträden och bäddar in trädgården i ett välkomnande sken.

 

November

Denna månaden har vi fått lära känna vår kise Boris ordentligt! Han är en mycket social och lekfull liten herre. Han pratar gärna, är oerhört nyfiken och följer med överallt. Han väger redan över 3 kilo, har tappat sina mjölktänder och hans päls börjar bli tätare och kragen runt nacken kraftig! Vi tar ofta promenader i kopplet och orädd som han är så lufsar han nyfiket iväg och tar gärna sikte mot ett träd och rusar mot det och vidare upp!

 

Oktober

Boris är här! En helt underbar Sibirisk katt på fyra månader har nu intagit vårt liv med buller och bång! Boris har en egen websida!

 

September

Vår carport är på gång! Något vi sett fram emot länge. Hönshusbygget har jag däremot dragit ner på takten med, vädret har inte varit inbjudande och tiden knapp. Däremot så ska vi till helgen åka uppåt landet och hämta en kattunge. Vi har äntligen hittat en uppfödare hyfsat nära oss som föder upp sibiriska katter. Så om allt går som planerat så har vi till veckoslutet en liten kattpojk i huset! :)

 

Augusti

Vi har haft gårdsfest! Alla boende på Marielunds gård samlades vid Inspektorsbostaden hos Anna o Lasse. Vi var ett 15-tal vuxna och ett gäng barn som strålade samman. Den grillade maten avnjöts sedan på vindsvåningen i hönshuset som visas på bilden. Här satt vi till långt in på natten längs dukat långbord och lärde känna varandra i skenet av levande ljus. Kvällen var verkligen trevlig och ett stort tack till Anna o Lasse för initiativet!

 

Juli

Jag har varit ledig! Tomas och jag har gjort lite utflykter, burit ved till förbannelse samt besök Power Big Meet i Västerås! Vi har även fiskat en del och njutit av grillad aborre, fiskad i Niklastorpsgölen som ligger ett stenkast från vårt hus! Jag håller även på att bygga mitt hönshus!

 

Juni

Vi firade midsommar hemma hos oss med mina föräldrar och min brors familj. Givetvis regnade det hela dagen så vi dukade långbord i vardagsrummet och tände massvis med ljus. Det blev traditionell sommarmat med nypotatis, sill, grillat kött och jordgubbstårta. Senare på kvällen traskade Tomas och jag över till våra grannars fest och hade jättetrevligt!

Den sista juni var vi på Anna-Marias och Mattias bröllop i Amiralitetskyrkan! Det var jättevackert och festen fortsatte i hantverkarnas hus till långt in på natten! Vi träffade gamla bekanta ansikten och råkade även lova Johan med tjej att vi ska lära oss dansa till nästa sommar! Själva dansade de som om de aldrig gjort annat! Så nu blir det till att gå en kurs under hösten!

Vi har även haft besök av en del djur. Att gamla hus har sina springor och skevheter är ju bara normalt, men efter att fått flera möss i fällan i vaskskåpet stack Tomas in huvudet i skåpet för att se hur det såg ut där rören går ner i grunden. Döm om vår förvåning när Tomas inifrån skåpet hojtade att han såg mark....... Jaha, springor i all ära, här talar vi öppning stort nog för en större hund att ta sig igenom..... Ok, nu vet vi hur mössen kommer in. Efter att fått ca 20 möss under en månad tröttnade jag och gjorde en temporär lösning med nät uppe i skåpet, så nu kan de inte gå in den vägen i alla fall! Fler djur har dock besökt oss, två myrinvasioner i köket samt en sur huggorm i den gamla golvbrunnen i badrummet. Efter att fått in myror mellan golvbrunnen och golvet satte vi tillfälligt tejp över brunnen, som vi inte använder. En natt vaknar vi av att det knäpper och prasslar, säkra på att det är en mus i köksskåpet somnar vi om, men då ljduet fortsätter går Tomas ner, passerar badrummet och hör att ljudet kommer härifrån. Under tejpen syns nåt och i tron att det är en mus som fastnat i tejpen öppnar Tomas tejpen bara för att se en huggorm. Huggormen hade fastnat och det var dess ljud vi hört! Blä! Men nu lossnade den och försvann ner i röret igen. Yrvakna fann vi ingen annan lösning än att fylla på vatten och lade igen golvbrunnen med ett kärl och en sten på. När vi kom hem efter jobben på eftermiddagen kände jag stor skepsis att gå in i badrummet, och Tomas lyfte på kärlet för att visa på att ormen inte var kvar... Eller? Den var kvar, så trötta efter en ovanlig natt och ha arbetat fick vi nu inleda operation flytta huggorm! Fy, äckligt! Ormen bars ut och släpptes långt härifrån. nu räcker det med djur ett tag!

 

Maj

Mamma och jag fyller år! Vi firade ihop hos oss i trädgården så ungarna kunde skrika och gasta utomhus! Bra strategi! Jag fick en clematis och en sälg. Ska hitta nån lämplig plats att plantera dessa. Jag fick även fler Kamasaverktyg till min samlig... Det växer i trädgården! Rabarber, vinbär och krusbär. Och inne trängs mina tomatplantor, liljor och pumpor. I skogsbrynet rasslar det av hjortar som käckt låtsas ovetande om oss. Fick ett överraskande besök av en flock vildsvin häromveckan. Det prasslades och rotades och grymtades, tack och lov gick de aldrig in i trädgården! Trängs gör det även på uppfarten, camaron är hemma nu och matchar mercan riktigt bra. Båda lika dammiga... 15 kubik ved kom i måndags kväll och nej, vi har ingen brist på saker att göra. På lördag blir det Kalmar och Blackrace! Men bara titta denna gång :)

 

April

Under april har jag börjat arbeta på Karlskrona kommun. Här trivs jag bra och har trevliga arbetskamrater! Det är kul att komma iväg på morgonen, och trevligt att samåka med Tomas! I trädgården har jag anlagt tre drivbänkar och sått sallad, lök, dill och en pumpa. Solrosor liksomkrasse är även de sådda.

Jag har flera rabarber på gång liksom jordgubbsplantor. Ja just det, vi blev med bil igen. Focusen såldes och istället står det nu i garaget en röd Cheva Silverado från 1988. Den är kul att köra, än så länge lite bråkig men det grejar vi under sommaren. Jag och nyköpta bilar, visst fick vi ett kortare, ofrivilligt stopp längs E22 igen........:)

 

Mars

Den sista mars höll jag min opponering och senare på eftermiddagen min slutpresentation! Presentationen gick bra, kul att jag fick en del åhörare. Jag var nu även klar med dokumentationen för Långörens bebyggelse. Denna ska nu ut på granskning på ön och finjusteras inför slutlig version och tryckning. Tomas hämtade mig efter min slutpresentation med en schysst corvette. Sen fikade vi hemma i trädgården med familjen och på kvällen åt Tomas och jag ute! Av mina föräldrar fick jag fem fina akvareller med Karlskronamotiv! De sitter nu på väggen i arbetsrummet! Bilden nedan är tagen vid mitt sista besök på Östra Hästholmen, vi behövde bilder till omslaget på mitt exjobb.

 

Januari 2007

Den 26 januari höll jag den första av två presentationer av mitt magisterarbete. Bilden nedan är tagen i Torhamn i december 2006. Lotstornet på Långören anas.

 

Arguineguin - inspirerande och härlig temperatur. Ljuset gjorde gott och ett par dopp i havet hann vi med.

Vårt nya hus är gammalt och charmigt. Vi bor nu i gammal gårdsmiljö utanför Nättraby och har naturen in på knutarna, men ändå bara fyra minuter med bil till centrum. Det är rätt mysigt att peta in vedträn i vedpannan i köket när man har ett uppvärmningssätt som faktiskt värmer upp hela huset. Och vårt vatten går att dricka och huset mår bra! Hör och häpna!!! Här kan allt bara bli bättre! :)

 

Blackrace i Kalmar :)

 

Uppsamling inför crusingen till Power Start of Summer Meet - 06